Четврочасовна драма Руса на Златибору: А да је возило било руско...

© Sputnik / Спутњику уступио Иван БацетићФотографисаље за успомену после спасавања из сметова.
Фотографисаље за успомену после спасавања из сметова. - Sputnik Србија
Пратите нас
Прво смо евакуисали жене и децу, сви су били уплашени, иако су у својој земљи навикли на зимске услове, није им било свеједно. Ова прича је добар наук свима који крећу на пут - не полазите без зимске опреме, посебно у планину, прича нам Иван Бацетић, један од спасилаца који је из златиборских сметова извлачио залутале држављане Русије.

Права драма одвијала се у недељу увече на Златибору, где су припадници Сектора за ванредне ситуације МУПиз завејане планине евакуисали шест руских држављана, међу којима је била и двоје деце.

Права драма у сметовима – спасено шесторо руских држављана

Како Спутњик сазнаје од команданта Ватрогасно-спасилачке бригаде Ужице Ивана Бацетића, који је учестовао у акцији спасавања, Руси су кренули пут Црне Горе, али их је преварила навигација. Уместо ка Жабљаку, скренули су на локални сеоски пут и заглавили се у дубоком снегу.

© Фото : Министарство унутрашњих послова СрбијеДрама Руса заглавњених у сметовима трајала је више од четири сата.
Четврочасовна драма Руса на Златибору: А да је возило било руско... - Sputnik Србија
Драма Руса заглавњених у сметовима трајала је више од четири сата.

"Добили смо дојаву у 21:13 од руске амбасаде да су у месту Стубло, недалеко од Златибора, на путу према манастиру Увац завејане наводно четири особе, у неком аутомобилу. Међутим, кад смо проверили, извукли мало више информација од тог човека који је позвао ватрогасце из амбасаде Русије. Схватили смо да је реч о мало већем комбију, да у њему нису четири особе, већ толико одраслих и двоје деце, једно баш мало и једно која има 10 година", прича нам Бацетић.

Осам спасилаца у акцији

Он додаје да се одмах по дојави у Стубло упутила ватрогасно - спасилачка екипа из Чајетине, али и део ватрогасне јединице из Ужица, укупно осам ватрогасаца са четири возила. Било им је јасно да у то доба путници сигурно нису кренули да обиђу манастир Увац, већ да су залутали на погрешну страну, на непроходан, завејан пут.

"Одмах смо евакуисали децу и жене, одвезли смо их до златиборске бензинске станице, а та два момка су остала са нама горе, да нам помогну да извучемо возило. Није било пријатно, дувао је јак ветар, температура је била у минусу. Није било лако, путни правац до Торника је прочишћен, али од Торника према Стублу је сеоски узак пут, то одржавају људи из села, прошли су својим машинама, али је убрзо поново био прекривен снегом".

© Sputnik / Сенка МилошБацетић каже да су људи из његове јединице били на обукама у Српско - руском хуманитарном центру у Нишу, да су добили драгоцено знање, али и опрему.
Четврочасовна драма Руса на Златибору: А да је возило било руско... - Sputnik Србија
Бацетић каже да су људи из његове јединице били на обукама у Српско - руском хуманитарном центру у Нишу, да су добили драгоцено знање, али и опрему.

Четири сата агоније у снегу

Бацетић додаје да им је кад су скренули на завејани пут било јасно колико су се изгубљени Руси мучили, видели су колотраг њиховог возила. Касније су сазнали да су путници готово четири сата покушавали да се врате, да се извуку, али безуспешно.

"Били су прилично уплашени, иако су у својој земљи навикли на зимске услове, није им било свеједно. Некако смо се споразумели, момци нису знали ни реч српског, али ето, мало српски, мало руски, мало енглески, није био проблем, споразумели смо се. Добро су и реаговали, возило је радило, било је укључено грејање, због деце, да се не би смрзли".

Бацетић каже да су залутали путници из Русије изнајмили аутомобил у Београду и да је то могло скупо да их кошта.

"Да је возило било руско, ово се не би догодило", каже у шали и додаје; "ова прича је добар наук свима који крећу на пут у зимским условима".

© AP Photo / Matthias Schrader"Не крећите на пут без зимске опреме, посебно у планину", апелује саговорник Спутњика.
Четврочасовна драма Руса на Златибору: А да је возило било руско... - Sputnik Србија
"Не крећите на пут без зимске опреме, посебно у планину", апелује саговорник Спутњика.

Он апелује на све који крећу на пут, а чекају нас празници, да добро провере информације о стању на путевима и да нигде не крећу без зимске опреме, гума и ланаца, а посебно не у планину.

Срећан крај уз кафу

"Кад смо завршили акцију спасавања, нашли смо се на тој златиборској бензинској станици, где су чекали жене и деца. Попили смо и кафу, да се они мало загреју, да се опусте.

Променила се атмосфера, мало су боље били расположени, насмејани, па смо направили и пар фотографија за успомену. Сипали су гориво и одмах кренули пут Црне Горе", каже Бацетић.

Он додаје да је одмах после евакуације ангажована машина да прочисти пут до манастира Увац.

"Одмах смо дигли све на ноге, ако случајно неко буде, не дај Боже, кренуо погрешним путем, да не доживи то што су ови Руси доживели синоћ".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала