Нова фаза: Организатори „ковид журки“ у Београду више се не крију – теревенче и плаћају казне

CC0 / Unsplash / Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић
Журка, забава, прослава, ноћни клуб, дискотека, кафић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Док корона вирус „гори“, многи се чешљају – на илегалним журкама у Београду. Слави се у клубовима, ресторанима, становима и кућама, у недозвољено време и уз непоштовање превентивних мера. Комунална милиција прославе открива по пријавама грађана и путем друштвених мрежа, а организатори се не труде да их сакрију. Исплати им се да раде и плате казне.

Последњи такви случајеви догодили су се протеклих дана у Београду. На друштвеним мрежама осванули су слике и снимци масовних окупљања у клубовима и ресторанима. У Врчину је полиција интервенисала по пријави хица из ватреног оружја и том приликом на пријављеној адреси затекла кућну журку, којој је присуствовало више од 50 људи.

Илегалне журке широм Београда

Начелник Сектора унутрашње контроле комуналне милиције Града Београда Ранко Шекуларац за Спутњик каже да су очекивали да се журке „преселе“ у приватне објекте и да их откривају по пријави грађана, дојавама из МУП-а и праћењем друштвених мрежа, мада последњи начин није веома поуздан, јер људи из шале пишу да се негде организује прослава, иако то није тачно.

„Претпостављам да се журке организују посредством друштвених мрежа, препорука, телефона и сл. Ми можемо само да нагађамо, јер не можемо одлучно да кажемо да постоји неки модус по коме се то ради. Када бисмо знали на који начин то функционише, реаговали бисмо превентивно. То нам разводњава људство. И овако мали број патрола расположивих у ово време морамо да упутимо на сваку пријаву и на сазнање да се врши окупљање. Ништа не препуштамо случају. То нам додатно отежава посао“, предочава Шекуларац.

© Tanjug / STRКомунална полиција затворила локал у Београду у ком се забављало око 60 гостију уз „живу“ свирку
Нова фаза: Организатори „ковид журки“ у Београду више се не крију – теревенче и плаћају казне - Sputnik Србија
Комунална полиција затворила локал у Београду у ком се забављало око 60 гостију уз „живу“ свирку

Организатори не маре за казне

Невероватно, али истинито, организатори илегалних журки се ни не труде да сакрију да их праве. Шекуларац каже да су, приликом интевренисања, патроле затицале да локали раде као и обично, без икаквог скривања дешавања, и указује на то да су они свесни последица, што имплицира да им се више исплати да раде „на црно“ и плате казне, него да ставе катанац на врата.

„Сви су свесни. Потенцијалне последице за правна и физичка лица за кршење мера Владе Републике Србије су јавно познате. То није тајна. Очигледно је да они преузимају ризик да буду откривени и процесуирани и да им се то исплати. Користим прилику да путем медија апелујем да се ова ситуација не претвори у игру мачке и миша и надмудривања између надлежних органа и неодговорних појединаца. Недопустиво је да терамо инат пандемији, болести која нас све тера у суноврат“, напомиње Шекуларац.

На терену, како каже, најчешће затичу живу музику, велике гужве, непоштовање физичке дистанце, неношење маски... У складу са својим овлашћењима, процесуирају све које затекну на илегалном окупљању, а скуп се прекида по Закону о заштити становништва од заразних болести.

„То су најчешће лица која су навикла да живе ноћу. Београд је метропола, у којој је велики број људи навикао да живи у клубовима и да живот креће тек од осам увече и траје до јутра. Они јако тешко прихватају ванредан начин живота, тешко се мире да је радно време објеката до 20 часова, да је забрањена жива и музика преко озвучења након 17 сати. Имамо људе који негирају вирус, не прихватају мере, али, просто, морају да схвате да то није ничији хир. То је ситуација која је наметнута целом свету“, истиче Шекуларац.

Према Закону о заштити становништва од заразних болести, за кршење епидемиолошких мера физичко лице биће кажњено са 5.000, одговорно са 50.000, правно са 300.000 динара, а санкционисан може да буде и одговорни редар.


Сазнајте: Која је финансијска и политичка позадина необичне кампање за имунизацију од вируса корона?

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала