Откривени кључни детаљи ковид-апликације: Доказ да сте вакцинисани - на телефону

CC0 / Pixabay / Пасоши
Пасоши - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународна асоцијација за ваздушни превоз (IATA) представила је кључне елементе дизајна IATA Travel Pass. Реч је о мобилној апликацији која треба путницима да помогне да лако и сигурно организују своје путовање.

Захваљујући апликацији путници би били сигурни да су пут организовали у складу са захтевима одређене државе који се тичу тестирања на ковид 19 или вакцинације.

Генерални и извршни директор Међународне асоцијације за ваздушни превоз, Александре де Јуниак, нагласио је да је тестирање тренутно решење за безбедно поновно отварање граница и повезивање људи.

Временом, ово ће се вероватно пренети на потребу за вакцинацијом. У оба случаја, пресудан је сигуран систем за управљање информацијама о тестирању или вакцинацији. Travel Pass је решење коме могу веровати како путници тако и државе. Приликом креирања апликације као главни приоритети су постављени сигурност података, погодност коришћења и верификација, пише Travelmagazine.

IATA Travel Pass чува криптоване податке, укључујући верификоване резултате теста или вакцинације на мобилном уређају путника.

Путник контролише које информације са свог телефона ће делити са авиокомпанијама и властима. Ниједна централна база нити складиште података не чува ове информације. Омогућавајући путницима 100% контролу над својим информацијама, обезбеђују се највиши стандарди приватности података. Travel Pass је, такође, креиран по највишим стандардима закона о заштити података, укључујући Општу уредбу о заштити података ЕУ (GDPR – General Data Protection Regulation).

Технички, апликација се израђује у складу са принципима Само-сувереног идентитета (Self-Sovereign Identity). У питању је термин који се користи за описивање дигиталног покрета по коме појединац треба да поседује и контролише свој идентитет без уплитања административних власти.

Човек држи телефон са кју-ар кодом. - Sputnik Србија
Здравствени пасош – адут за крај епидемије који већ подиже политичку и друштвену буру

Најављено је да би IATA Travel Pass требало да почне да се користи почетком првог квартала 2021. године. Апликација ће бити доступна како за iPhone (iOS) тако и за Андроид платформе. Погодност и биолошка безбедност биће унапређени интеграцијом у бесконтактне процесе током путовања.

Препоруке ICAO које се тичу биолошке безбедности укључују употребу бесконтактних процеса како би се смањио ризик од преноса вируса. То је јако важно када се ради о предаји докумената током путовања.

За путнике то значи да ће IATA Travel Pass створити потенцијал за погодне бесконтактне процесе од пријаве (check-in) до укрцавања. Иако ће потреба за верификацијом информација везаних за ковид 19 нестати када савладамо пандемију, IATA Travel Pass ће остати као корак напред у примени бесконтактног система путовања, преноси портал "Б92".

Истраживање ИАТА-е усред кризе ковид 19 (из септембра 2020. године) показује да ће бесконтактни процеси бити популарни код путника:

  • 70 одсто путника је забринуто када предаје пасош, телефон или бординг карте агентима авио-компанија, особљу обезбеђења или државним службеницима на аеродрому
  • 85 одсто путника је изјавило да би се осећали безбедније уколико би сви процеси на аеродрому били бесконтактни
  • такође, већ је 44 одсто путника навело да је спремно да подели личне податке како би омогућили бесконтактне процесе, што је знатно више у поређењу са 30 одсто у јуну.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала