У Аргентину ускоро стиже друга компонета руске вакцине

© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцина против вируса корона Институа "Гамалеја"
Вакцина против вируса корона Институа Гамалеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Аргентина је за сада добила само прву компоненету вакцине „Спутњик Ве“, друга ће бити испоручена у року од три недеље, изјавио је директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург.
„Испоручено је 300 хиљада доза прве компоненте 'Спутњика Ве'. Кроз три недеље ће Аргентини бити испоручена друга компонента, можда и пре, али не касније од тог рока“, рекао је Гинцбург.

Према речима директора „Гамалеја“, произвођачи су тренутно прилагодили опрему тако да количина друге компоненте буде једнака првој.

„Не само што сустижемо производњу, већ је руски премијер Михаил Владимирович Мишустин у петак рекао да ћемо спровести план испоруке преко очекиваног у поређењу са планом који је влада још пре месец дана одобрила, и ја такође то потврђујем“, изјавио је Гинцбург.

Он је прецизирао да су предузећа повећала број реактора за производњу друге компоненте руске вакцине.

Аргентина чека испоруку руске вакцине

Истовремено, аргентински министар здравља Хинес Гонзалес Гарсија изјавио је да се влада Аргентине нада да ће у јануару добити пет милиона доза „Спутњика Ве“, укључујући и милион доза друге компоненте препарата.

„Према уговору би у јануару требало да стигне пет милиона доза вакцине 'Спутњик Ве'. Требало би да постоји четири милиона дозе прве компоненте и милион доза друге“, рекао је он за радио „АМ 750“.

Авион у којем је допремљена вакцина Спутњик Ве у Аргентину - Sputnik Србија
Председник Аргентине захвалио Путину на испоруци вакцине „Спутњик Ве“

Према речима министра, Аргентина у фебруару очекује још 14,7 милиона доза руске вакцине.

Министарство здравља такође рачуна на то да ће крајем фебруара-почетком марта земља почети да добија вакцине британско-шведске компаније „Астра Зенека“. Аргентина је купила укупно 22 милиона доза тог препарата.

„Настављамо преговоре са два кинеска произвођача“, додао је Гонзалес Гарсија.

Прва велика партија вакцине „Спутњик Ве“ је испоручена Аргентини 24. децембра, а дан раније је препарат регистрован у тој земљи. Масовна вакцинација би требало да почне 29. децембра. Како је саопштио Руски фонд за директна улагања, та испорука је део укупног планираног обима од 10 милиона доза.

Министарство здравља Русије регистровало је у августу прву на свету вакцину за превенцију ковида 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције. Вакцина је названа „Спутњик Ве“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала