Влада Црне Горе тражи од Србије да изручи Светозара Маровића

© AFP 2023 / ARIS MESSINIS /Светозар Маровић
Светозар Маровић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Црне Горе обновила је захтев Србији за изручење бившег високог функционера опозиционог ДПС-а Светозара Маровића, изјавио је потпредседник владе Дритан Абазовић.

Абразовић је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да је обновљени захтев за изручењем Маровића упућен у циљу стварања бољих односа са Србијом.

Црногорска влада сматра да је оправдан захтев за изручење човека који је, како је навео Абазовић, персонификација криминала, пренео је Танјуг, позивајући се на „Вијести“.

„Крајње је компромитујуће да Маровић, који је признао да је на челу криминалне групе слободно шета другом државом, а његов син обавља активности у бизнису“, казао је Абазовић.

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић рекао је да је захтев послат ДХЛ-ом уочи конференције за новинаре.

​Подсетио је да је претходна влада већ једном слала молбу.

„После те молбе претходне власти су слале и две ургенције. Сада имамо да се други пут уручује молба. Није у пракси међународних односа да се молба понавља у размаку од годину, али ни да суседна држава не одговори службеним путем на захтев. Пошто се то до сада није десило из разлога које ми не можемо знати, ми понављамо ову молбу“, казао је Лепосавић.

Он је додао да је молба за изручење послата на основу два међународна акта — билатералног уговора са Србијом о изручењу и Европске конвенције о екстрадицији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала