Скупштина Црне Горе: Зелено свијетло за измјене Закона о слободи вјероисповијести

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаседање Скупштине Црне Горе
Заседање Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштински Одбор за људска права и слободе дао је зелено свијетло за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и предложио Скупштини да га усвоји. Посланици ДПС-а напустили су претходно сједницу Одбора и нијесу учествовали у гласању.

ДПС напустио сједницу

Халил Дуковић из ДПС-а на почетку је казао да није позвана нити је дозвољено присуство Црногорској правславној цркви (ЦПЦ), заједници која, како је казао,представља најбројнију популацију у Црној Гори - националне Црногорце.

„Наш став је да бојкотујемо рад таквог Одбора, разлог због чега смо овдје је значај који је исказан преко Закона о слободи вјероисповијести. Ми смо данас само овдје, у даљем току ћемо бојкотовати рад овог Одбора који не треба да прави дискриминацију“, казао је Дуковић.

Предсједник Одбора Јован Вучуровић из ДФ-а казао је на то да је позвао само традиционалне цркве и вјерске заједнице.

И Весна Павићевић из ДПС-а питала је представнике власти да ли су добили мишљење Венецијанске комисије поводом измјена закона о слободи вјероисповијести. „Ако немамо то мишљење, тражићемо паузу“, казала је она.

Неопходно је било позвати све вјерске заједнице, казао је и Мевлудин Нухоџић из ДПС-а док је његова колегиница Александра Вуковић, такође из ДПС-а, казала је да је ријеч о „атаку на људска права и слободе“.

„Шта је ово, урушавање државе и њених институција. Колеге, напустимо ову сједницу“, казала је Вуковић, након чега су посланици ДПС-а изашли из сале.

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаседање Скупштине Црне Горе поводом одлуке о Приједлогу закона о слободи вијероисповести
Скупштина Црне Горе: Зелено свијетло за измјене Закона о слободи вјероисповијести - Sputnik Србија
Заседање Скупштине Црне Горе поводом одлуке о Приједлогу закона о слободи вијероисповести

Није нови закон, већ се мијења постојећи

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић казао је као представник предлагача да се не усваја нови Закон, већ да се у мањем обиму мијења Закон који већ постоји и о којем је Венецијанска комисија већ дала мишљење.

„Измјенама је предвиђено да се ниједан упис или стечено право било које вјерске заједнице не доводи у питање. Закон је усклађен са стандардима да не дјелује ретроактивно и да не врши дискриминацију пред судом“, казао је Лепосавић.

Марко Милачић из Праве Црне Горе казао је да ће Закон да помири Црну Гору.

„Ми доносимо Закон помирења, који ће да помири све вјерске заједнице и донесе правду“, казао је.

Миодраг Лекић из Демоса казао је да Закон није крај приче о овој материји и да треба да издржи пробу времена.

„Све вјерске заједнице имају иста права и обавезе, које су традиционалне а које нијесу треба успоставити критеријуме слично као што је урађено у Хрватској“навео је омбудсман Синиша Бјековић.

„Ово што су данас рекли чланови Одбора из ДПС-а асоцира на дискриминацију, али да ли је дискриминација? Да ли постоји право одређеног субјекта или организације, такво право не постоји и због тога Вучуровић није учинио дискриминацију у правном смислу“ навео је омбудсман.

Он је нагласио да је дијалог између државних органа и представника свих вјерских заједница јако потребан.

Предсједница Јеврејске заједнице Нина Офнер Бокан сматра да је Вучуровић требало да позове на сједницу представнике ЦПЦ.

„Представљају народ који је испред, ви сте били у њиховој кожи“, казала је она Вучуровићу.

Овај Закон се односи исто према свим вјерским заједницама, казао је Лепосавић.

„Не завршава се посао, примјена Закона ће бити важна“, казао је министар.

Црна Гора матична држава СПЦ, али црквена имовина није државна

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић казао је да СПЦ, њене епархије, свештенство и рад, подлијежу законима државе Црне Горе, као и да су уписани у књиге државе Црне Горе, али да црквена имовина није државна.

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаседање Скупштине Црне Горе поводом одлуке о Приједлогу закона о слободи вијероисповести
Скупштина Црне Горе: Зелено свијетло за измјене Закона о слободи вјероисповијести - Sputnik Србија
Заседање Скупштине Црне Горе поводом одлуке о Приједлогу закона о слободи вијероисповести
„Сви смо учесници једног великог часа демократије, једног великог часа упознавања са основама права и можемо некад да палимо бакље, да вичемо, можемо да идемо мирно са свијећама у поворци, како ко зна и има афинитета.

Ми се упознајемо са тековинама људске цивилизације. Црква дјелује у својој матичној држави, СПЦ и њене епархије дјелују, живе, раде, оснивају имовину у својој матичној држави Црној Гори и не доживљавамо да је гријех ако направимо дистинкцију између тога шта је државна а шта црквена имовина“, навео је Гојко Перовић испред СПЦ.

„Желимо да будемо не само поданици државе, већ да будемо и у јединственој евиденцији државе“, навео је Перовић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала