„Кренули смо кад је Новаку било тешко, почела сам да учим српски због њега“

© Приватна архиваНовак Ђоковић и Францускиња
Новак Ђоковић и Францускиња - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаду и 400 километара од Париза до Београда, потом потом 1.700 од српске престонице до Лондона, у само три дана. Све због Новака Ђоковића. Ништа није тешко за Џули Сојер, једног од највећих фанова најбољег тенисера света, која неретко путује са једног краја Европе на други само да би га видела и поздравила.

Тако је било и овог пута, с тим да је Францускиња са собом понела и специјалан поклон.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Глава шампиона – Новак по пљуску тренирао на Дивчибарама /видео/

„Када је Новак пролазио кроз тешке тренутке током јуна, покренули смо пројекат у ком смо желели да покажемо нашу љубав према њему. Написала сам инстаграм пост где сам позвала људе да напишу три ствари: ко су и одакле су, како су открили Новака, као и зашто га га воле. Стигли су бројни одговори из 42 државе широм света, што ми је показало да морам да урадим нешто тим поводом. Одштампала сам све коментаре и спаковала их у велику свеску. Пронашла сам једну са корицама на којима је писало "Ти си вољен", и мислила сам да је та идеална. Донела сам му ту свеску у Београду, како би имао подсетник на то да га сви много волимо и поштујемо“, рекла је Сојер.

Џули је навела шта је она написала као одговоре у свесци.

„Новака волим из више разлога. Прво, свидела ми се његова амбициозност и одлучност. Он је момак који је поставио циљеве још на почетку и није се стидео да их наглас изговори. Друго, волим његову страст према игри, а допада ми се и Ђоковићева транзиција из одбране у напад на терен. Та бекхенд паралела, то је заиста права лепота. Уједно, ја сам и наставница, и провела сам цео живот у образовању, па и са те стране ценим посвећеност коју Новак, Јелена и фондација улажу да унапреде услове за децу. На крају, Новак је супер пристојан и љубазан, брине о другима, о колегама, и то је за велико поштовање. Све то ме инспирише, и подстиче да и сама остварим оно што пожелим. Новак ми даје наду у моју бољу будућност и то је непроцењиво. Захваљујући Новаку, добила сам бројне нове пријатеље, а почела сам и да учим српски језик због њега“.

Џули је добила и прилику да гледа Новаков тренинг, обишла је Фондацију Новак Ђоковић, а срела се и са бројним пријатељима из Србије.

„Имала сам неколико слободних дана након што сам обишла породицу у Француској где смо прославили Божић, и пре повратка у Лондон у ком живим, видела сам да је Ђоковић у Београду. Помислила сам да бих могла да свратим и донесем му поклоне, како бих га обрадовала и унела додатну позитивну енергију пред Аустралијан опен. Због Новака путујем свуда, још од 2018. и обишла сам велики број турнира. Додуше, у 2020. нисам путовала много, што је и разумљиво, али јесам стигла на један дан у Рим“.

Џули је Францускиња, али живи у Лондону, где ради као наставница француског и шпанског језика.

„Одувек сам волела тенис, а још као мала сам се и бавила овим спортом. Али, из приватних разлога у деветој години сам морала да престанем са тренинзима, и нисам била у тенису наредних седам лета. У јуну 2006. док сам спремала испите на телевизији је ишао пренос мечева са Ролан Гароса. Коментатор је говорио како је један играч предао меч Рафи Надалу, скренула сам поглед и видела тенисера у дресу Француске. Није био Француз, али сам успела да запамтим име: Новак Ђоковић. Допало ми се то што је носио наш дрес, али и то што је рекао да Надал није непобедив на шљаци. Видело се да је амбициозан и искрен. Од тада га редовно пратим и навијам за њега у свакој прилици“.

Фан клуб Новака Ђоковића основала је Аргентинка Силвина Фунес са другарицом пре десет година. Од тада, та група је расла у толикој мери да је свака држава добила "тим лидере" који воде бригу о пројектима које заједно спроводе, а у циљу подршке Ђоковићу. Један од важнијих, како сами кажу, је Нолефам дан, који обележавају годинама уназад. Данас главни центри Фан клуба се налазе у САД, Великој Британији, Француској, Себији, Италији, Тајвану и Хонг Конгу. Чланство овог клуба се мери у десетинама хиљада.

► Србија има Ђоковића, али Русија „има“ Топ 10

► Новак показао ћерки прослављеног кошаркаша зашто је најбољи на свету /видео/

► „Бака и дека су били у Аушвицу, она и даље има истетовиран број из логора“

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала