„Мислили су да падају бомбе, да неће јести“ – Вујовић о гостовању Барселоне у Србији /видео/

© AFP 2023 / -Легендарни рукометаш и тренер Веселин Вујовић
Легендарни рукометаш и тренер Веселин Вујовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Веселин Вујовић, легендарни рукометаш, открио је занимљиву анегдоту из периода када је играо за Барселону.

Вујовић, који је један од најбољих рукометаша свих времена, играо је за каталонски клуб у периоду од 1988. до 1993. године.

Легендарни рукометаш претходно је девет година играо за Металопластику са којом је освојио седам узастопних титула првака Југославије, четири Купа и две Лиге шампиона.

У то време Барселона није била гигант као што је данас, желела је да дође до прве титуле првака Европе и због тога су ангажовали Веселина Вујовића.

Прослављени рукометаш провео је пет година у Каталонији и у трећој сезони са екипом се попео на врх Старог континента.

Следеће године навршава се 30 година од освајања тог трофеја и Вујовић се у подкасту „Балкан хендбол“ присетио финала које је Барса играла са Пролетером из Зрењанина.

У Србији је тих година било тешко стање, Југославија се распадала и многи рукометаши Барселоне били су скептични поводом ситуације у земљи.

„Било је време рата, проблема, санкција у Србији. Дођем са Барселоном, сместе нас у хотел, а сви (саиграчи и тренери) дошли са предрасудама. Говорили су: 'Имамо ли шта да једемо? Падају ли бомбе?' А ми дођемо и они одушевљени хотелом. Невероватно. Сутрадан кренемо за Зрењанин аутобусом, а оно поља зелена, жито и кажу: 'Како је ово феноменално, како је лепа земља“, рекао је Вујовић.

Вујовић је потом открио како је објаснио играчима ситуацију у дворани „Медисон“ која је била, благо речено, лоша.

„Улазимо у дворану 'Медисон', а оно... катастрофа. Испод трибина свлачионице, унутра закуцани ексери, негде имамо, негде немамо да се скидамо. Они сви збуњени, а ја им кажем: 'Слушајте, имају они нову дворану од 7.000, одмах поред, али ово је најстарија дворана у Југославији и они су из тог разлога финале хтели да одиграју овде, као историјски догађај. Они ми одговоре: 'А, супер'. Рекао сам то да испеглам ситуацију“.

Финале Лиге шампиона играло се на две утакмице и прва се играла у Зрењанину.

Пролетар је одиграо фантастичну утакмицу, победио је 23:21, међутим, утисак је био да су могао и са већом предношћу да оде у престоницу Каталоније.

То је признао и Вујовић:

„Била је озбиљна утакмица, Пролетер је имао сјајну екипу, страховити играчи, од Момира Рнића и уз велико чудо и напор нисмо доживели озбиљнији пораз у Зрењанину. Моје мишљење је било да они не могу да издрже у Барселони тај притисак, али су одиграли до краја тако мушки, да без обзира на батине које сам добио од Никочевића и још неких играча, сам им честитао и био сам поносан да су се тако показали и репрезентовали наш рукомет“.

Екипа из Зрењанина у Барселону је отишла са два гола предности и у драматичном мечу изгубили су 20:17, а укупно 41:40.

Пролетер је остао без трофеја, а Вујовић је освојио трећу титулу шампиона Европе.

Легендарни рукометаш после играчке каријере ушао је у тренерске воде, више од двадесет година бави се тим послом, а тренутно је без ангажманa.

Драма и тежак пораз – Ненадић трку за финале окончао црвеним картоном /видео/

Хрват неће Србина за селектора: Вујовићеви тренерски квалитети равни су нули

Крај за Србију на Европском првенству!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала