Упозоравајућа анализа Русије за крај године: Запад изабрао конфронтацију уместо дијалога

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије сумирало је главне резултате спољне политике у 2020. години. Закључак је да се односи Русије са колективним Западом нису променили на боље.
„У политици НАТО, ЕУ и низа њихових чланица преовладали су конфронтациони приступи над конструктивним принципима“, саопштило је руско Министарство.

Москва предузима конкретне кораке како би осигурала смањење напетости на линији Русија-НАТО, истиче се.

„Конкретно, Русија је увела једнострани мораторијум на размештање ракета средњег и малог домета копненог базирања у Европи“, подсећа руско Министарство.

Говорећи о односу са Немачком, наводи се да је Русија ове године одржавала редован политички дијалог са том земљом, упркос смањењу позитивног дијалога у билатералним односима.

„У оквиру заседања Руско-немачког економског савета у децембру одржана је церемонија отварања манифестације унакрсне Године економије и одрживог развоја 2020-2022. У септембру је покренут пројекат 'Година Немачке у Русији'“, истиче се у саопштењу руског Министарства.

Руска страна се осврнула и на односе са САД, истичући да Русија показује отвореност за узајамно корисну сарадњу са Америком, засновану на поштовању међусобних интереса.

„У односима са САД Русија је полазила од схватања посебне одговорности које наше две земље имају за одржавање међународне безбедности и стратешке стабилности“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да је у одлазећој години један од важних праваца рада у билатералном правцу био „стратешки дијалог“ о контроли ракетно-нуклеарног наоружања.

Када је реч о односу Русије и Кине, руско Министарство истиче да је стратешко партнерство две земље у периоду пандемије имало важан стабилизујући ефекат на међународне односе. Билатерална сарадња о актуелним регионалним и глобалним питањима додатно је развијена, посебно у УН и другим водећим међународним платформама.

Ипак, на крају се закључује да је настављен дијалог са европским земљама које су заинтересоване за сарадњу са Русијом.

 

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала