Тестирање показало: Руска вакцина против короне не утиче негативно на потомство

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаКутија са ампулама вакцине против ковида "ЕпиВакКорона"
Кутија са ампулама вакцине против ковида ЕпиВакКорона - Sputnik Србија
Пратите нас
Друга регистрована руска вакцина против вируса корона „ЕпиВакКорона“ центра „Вектор“ нема негативан утицај на здравље потомства, саопштила је прес-служба „Роспотребнадзора“. Такође је саопштено да су у току испитивања на старијима од 60 година и да је до сада свих 150 добровољаца добило прву дозу вакцине.
Како је саопштено, центар „Вектор“ је 15. децембра завршио претклиничка испитивања репродуктивне токсичности вакцине, која су спровођена на полно зрелим мужјацима и женкама пацовима, као и на скотним женкама. Вакцинација животиња у дозама равним једној вакцини намењеној за човека и у 10 пута већој дози није доводила до снижавања стопе плодности, није утицала на трајање наредне трудноће, показатеље смртности пре и после имплантације, као и на број потомака.

Вакцина није утицала ни на стопу преживљавања потомства, није изазивала поремећаје у физичком развоју, сазревању сензорно-моторичких рефлекса, прецизирано је у саопштењу.

Вакцинисање скотних женки пацова није довело до повећању броја стопе смртности фетуса, промени њихове масе и величине, развоја патологије коштаног система и унутрашњих органа. Вакцина није утицала ни на физички развој потомства.

„На основу добијених података закључено је да вакцина 'ЕпиВакКорона' нема ембриотоксична својства и не утиче на генеративну функцију“, закључује се у саопштењу.

Из Руске службе за санитарни надзор и контролу Спутњику је саопштено да је свих 150 добровољаца старијих од 60 година добило прву дозу вакцине „ЕкиВакКорона“, а 89 људи и другу дозу.

Испитивања вакцине на старијима од 60 година започета су 21. новембра, када је вакцине примило првих пет добровољаца. Они су дан провели у болници под надзором лекара. Након 72 часа вакцине су примили и остали добровољци. Вакцинација је спровођена у групама од 30-40 особа и сви су провели у болници 24 часа под надзором. Стање добровољаца ће се пратити пола године. Извештај о резултатима испитивања ће бити предат Министарству здравља у фебруару.

 

„ЕпиВакКорона“ је друга руска вакцина против вируса корона (прва је „Спутњик Ве“) која је регистрована у Русији. Препарат је направљен на основу пептиних антигена, а произвођач је центар „Вектор“ Руске службе за санитарни надзор и контролу.

Започета је производња вакцине, а до краја године руски региони ће добити више од 14.000 доза.

Осим 150 добровољаца, старијих од 60 година, у пострегистрационим испитивањима вакцине учествују још 2.194 пунолетне особе.

Прочитајте још:

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала