Састанак Савета Русија-НАТО: Позив Москви и даље важи

© SputnikЗаставе Русије и НАТО
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да Москва још није одговорила на предлог Алијансе да се одржи састанак Савета Русија-НАТО, али да тај позив и даље важи, преноси агенција ДПА.
„Почетком 2020. године позвали смо Русију на састанак Савета Русија-НАТО. Они нису одговорили, али наш позив и даље стоји“, рекао је Столтенберг, истичући да „позива Русију на дијалог“.

Столтенберг верује да ће дијалог „допринети смањењу ризика од инцидената, несрећних случајева и погрешних процена и да може допринети побољшању односа“.

Почетком децембра објављен је извештај о реформи Алијансе „НАТО-2030“ у коме се наводи да НАТО сматра Русију главном војном претњом за своју безбедност бар до 2030. године. Истовремено, Алијанса сматра да треба сачувати Савет Русија-НАТО као инструмент за политички дијалог о мирном суживоту са Русијом, али намерава да води тај дијалог „са позиције силе и атлантског јединства“.

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да, уколико би се одржавао састанак савета Русија-НАТО, он треба да буде оријентисан на суштински разговор о потрази решења за постојеће проблеме, а да је састанак ради састанка неприхватљив.

Руска страна је појаснила да је идеја о одржавању састанка изнета током контаката секретаријата НАТО и сталног представника Русије при Алијанси. Како је саопштено, договор није постигнут, јер су Русима поново „предлагали да разговарају о Украјини, што је на тој платформи бесмислено“.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала