Скупштина Црне Горе изгласала измјене Закона о слободи вјероисповјести

© Sputnik / Небојша ПоповићЗдравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе
Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина Црне Горе изгласала је рано јутрос измјене Закона о слободи вјероисповјести. За је гласао 41 посланик власти. Опозиција није била присутна у парламенту.

Гласању је претходила агонија због вишесатног одбијања Државне изборне комисије(ДИК) да верификује посланички мандат посланици Суади Зороњић из редова владајуће коалиције "Црно на бијело", што је од стране власти протумачено као покушај "државног удара".

Почиње ера владавине права у Црној Гори

"Измјене Закона о слободи вјероисповјести прошле су 365 дана дебате, током које су плебисцитарно подржане од више стотина хиљада грађана Црне Горе", казао је министар правде, Владимир Лепосавић.

“Изгласавањем измјена Закона о слободи вјероисповјести почиње једна нова нормална ера владавине права у Црној Гори”, поручио је министар.

Извјестилац законодавног одбора за људска права и слободе Марко Ковачевић(НСД) казао је да је бивши режим и данас покушао да изигра изборну вољу грађана.

“Ово вечерас је задњи ексер у ковчег ДПС-а”, казао је Ковачевић.

Славен Радуновић испред посланичког клуба Демократског фронта казао је да ће неправда да буде исправљена.

“Најважније је да је закон не буде дискриминаторски и да ће да буде једнак за све”, казао је Радуновић.

Он је казао да је оно сто је вечерас урадила Државна изборна комисија(ДИК) покушавши да не верификује мандат посланици која га је заслужила на изборима нешто што нико нормалан не би урадио и нешто сто никада у Европи није виђено.

“Ово је доказ са каквом смо диктатуром имали посла”, казао је Радуновић.

Стављена тачка на сукобе

Борис Богдановић у име коалиције “Мир је наша нација” казао је да је закон о слободи вјероисповјести био кључни камен спотицања између бившег режима и грађана.

“Овим коначно стављамо тачку на сукобе које је овај злокобни закон произвео”, казао је Богдановић.
Он је додао да су вечерас сви грађани Црне Горе побједници и да пишу историју.

“Приватна и црквена имовина морају бити недодирљиви без обзира ко је власт”, поручио је Богдановић.

У име Социјалистичке народне партије(СНП) Владимир Јоковић је казао да се Црна Гора вечерас враћа у редовно стање какво је било последњих 800 година Митрополије црногорско-приморске.

Божена Јелушић из Грађанског покрета УРА казала је да православна Црква у Црној Гори данас не може да помири своје вјернике. Она је казала да је била против да се сада гласа за овај закон због спорности уставности.

“Оно на шта међутим не пристајем је да се спинује јавно мњење и подижу емоције. Зато сам данас искључила све друштвене мреже. Није истина да данас одлучујемо између државе и СПЦ. Ово је Црна Гора и биће исто сто је била”, казала је Јелушић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала