Стиже нова новчаница од 20 евра: Треба ли мењати старе?

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у фото-галеријуНовчанице евра различите вредности
Новчанице евра различите вредности - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Наредне године добијамо нове новчанице од 20 евра. Оне ће бити "чвршће" и дуговечније, визуелно исте као и ове које користимо данас, али разлика ће бити приметна на додир.

"Представници Бундесбанке саопштили су да ће од 2021. године новчанице од 20 евра друге серије (серија Европа) након штампања бити премазиване заштитним премазом који треба да омогући дужи животни век тих новчаница. Исти премаз већ се користи код новчаница апоена 5 и 10 евра друге серије", наводе за "Блиц" из Народне банке Србије.

Ова заштита примењује се код апоена евра мање вредности јер те новчанице имају већи обрт, односно чешће мењају власника у односу на апоене веће вредности, због чега се брже хабају и оштећују, па имају краћи животни век.

"Дакле, циљ премазивања поменутих апоена новчаница евра је продужавање њиховог животног века и последично, смањивање трошкова њиховог штампања", истичу из централне банке, уз напомену да визуелно нема разлике између новчаница евра које су заштићене на описани начин у односу на оне које нису заштићене.

"Могуће је да се на додир осети разлика која је незнатна", додају у НБС.

Из Народне банке Србије наводе да се не планира повлачење из оптицаја било ког апоена (или серије) новчаница евра, па тако нема ни замене или рокова.

"Ове новчанице ће се свакако појавити и у Србији, а када ће то бити, не можемо прецизно рећи, јер то зависи од околности на које није могуће утицати", кажу у НБС.

Као и до сада, у оптицају су истовремено новчанице евра прве и друге серије (серија Европа) у следећим апоенима: прва серија: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500; друга серија: 5, 10, 20, 50, 100 и 200.

"Истичемо и да апоен 500 евра остаје у оптицају, баш као и сви други апоени прве серије новчаница евра. Они се не повлаче из оптицаја и могу се користити за сва легална плаћања као и штедњу у банкама", закључују из НБС.

Повлачи се осма серија "швајцараца"

Национална банка Швајцарске најавила је на свом званичном сајту да ће у првој половини 2021. повући из оптицаја новчанице осме серије франка. Оне су пуштене у оптицај у периоду од 1995. до 1998. године, а тачан датум повлачења ових банкнота биће најављен два месеца раније.

Новчанице од једног долара - Sputnik Србија
Скривен детаљ на новчаници америчког долара: Контрасти открили тајну поруку /фото/

Разлог повлачења је унапређење заштитних елемената новчаница које је реализовано у деветој серији, чиме се оне ефикасније штите од фалсификовања.

Тим поводом огласила се и Народна банка Србије која је грађанима препоручила да новчанице осме серије швајцарског франка положе код банака на девизну штедњу, продају их за динаре, конвертују у неку другу валуту или замене за оптицајне новчанице франка девете серије која је пуштена у периоду од 2016. до 2019. године.

НБС саветује да се то уради што пре, јер ће банке и овлашћени мењачи престати са откупом "швајцараца" осме серије и пре него што они заиста постану ваноптицајни.

Како је саопштено из централне банке, овлашћени мењачи и пословне банке поступају на овај начин јер је и њима потребно време да изврше продају новчаница које постају ваноптицајне иностраним банкама.

Замена ових новчаница, након што престану да буду законско средство плаћања, биће могућа без временског ограничења на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала