„Заставин“ „пуцањ“ до Хаваја: Српски „калашњиков“ осваја Америку

Пратите насTelegramOdyssey
Једина индустрија која је током епидемије вируса корона у Америци бележила пораст, била је индустрија продаје оружја. Међу најпродаванијим пушкама којима су амерички грађани пружили поверење, налази се пушка српске производње, полуатоматски карабин израђен по угледу на „калашњиков“, З-ПАП, који је проглашен за најбољу пушку свих времена.

Прича о успеху српског „калашњикова“ у САД почела је крајем јануара ове године, када је овај модел представљен на највећем америчком сајму наоружања, „Shot Show“ у Лас Вегасу.

Уследило је њено тестирање у независном институту Националног удружења за оружје (НРА), где је пушка проглашена за најбољу, а као шлаг на торту дошла је објава на друштвеним мрежама некадашњег кошаркаша Црвене Звезде и Партизана, а сада НБА звезде Џејмса Гиста, да је купио ову пушку.

Српска пушка освојила Америку без рекламе

Овакав пут српског „калашњикова“ је за извршног директора за техничко-технолошке послове и производњу у компанији „Застава оружје“ Зорана Шушића била пресудна за успех српског „калашњикова“ на америчком тржишту.

„Оно што је најбитније је квалитет производа. Не треба заборавити да се ’калашњиков‘ прави у 100 милиона примерака. Друго, реклама наше фирме ’Застава Армс УСА‘ није била плаћена, него је наше оружје тестирано у НРА институту и експерти за тестирање свог светског оружја оценили су га као најсавршеније оружје на тржишту Америке“, објашњава Шушић.

Објашњавајући шта српску пушку разликује од других у њеној класи и чини је толико добром, Шушић напомиње да једино систем „калашњиков“ има пуно обнављање затварача.

„Њега можете да потопите у песак или воду. Не смета му пустињски песак и даље има функцију. У односу на остале пушке тог ранга, основна карактеристика наше пушке је пуно обнављање затварача. Наша пушка је полуатоматска варијанта изведена из аутоматске пушке М70 ’калашњиков‘“, каже он.

Извоз оружја у Америку повећан 60 одсто

Поред тога што је функционалан у свим временским условима, овај полуатоматски карабин одликује и поуздан и безбедан тип механизма за окидање, као и одлично избалансиран полимерски кундак. При томе је мале дужине (960 цм) и лаган (3,6 кг).

Разне варијанте „калашњикова“ „Застава оружје“ почела је серијски да производи од 1964. Први модел који је те године ушао у серијску производњу, био је полуатоматски карабин М59, а исте године фабрика формира самостални развој конструкције производа. Тада почиње и серијска производња аутоматске пушке, која ће 1967. понети име М67, а на основу ње инжењери „Застава оружја“ 1969. развијају модел који ће понети име М70. На основу ове пушке, коју користе бројне армије света, развијена је и З-ПАП.

О успеху српских оружара у Америци довољно говори податак да је крагујевачка фабрика оружја у последњих 11 месеци извезла око 150 тона разних модела спортског оружја, повећавши извоз у ту земљу за 60 одсто. „Заставино“ оружје, а тиме се Шушић највише поноси, продаје се у свих педесет америчких савезних држава, укључујући и Хаваје.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала