„Црна Гора је окупирана од стране сељачке Србије“

© Sputnik / Небојша ПоповићОкупљање припадника такозване Црногорске православне цркве на Цетињу
Окупљање припадника такозване Црногорске православне цркве на Цетињу - Sputnik Србија
Пратите нас
Незадовољна усвајањем измењеног Закона о слободи вероисповести, неканонска Црногорска православна црква (ЦПЦ) тврди да је Црна Гора постала окупациона зона Србије. ЦПЦ позива опозиционе странке на ванинституционалну борбу за ослобођење земље.

Како је пренео портал РТЦГ у ЦПЦ сматрају да је тим законом утемељен правни основ за, како наводе, „противуставни упис 50 квадратних километара црногорске територије са свим црквама и манастирима на државу Србију“.

Нова власт у Црној Гори, сматрају у тој непризнатној цркви, „руга се и црногорској историји, дајући једној окупационој организацији, каква је Београдска патријаршија, статус историјске и домицилне цркве“.

„Актери таквога чина, достојнога само квислинзима, треба да знају да су се о црногорско стење обили Немањићки, турски, аустријски, Наполенови, немачки и италијански 'таласи', па ће и једне централнобалканске сељачко-земљорадничке земље, као што је Србија“, саопштено је из ЦПЦ.

Додају да нису били ничији кметови нити робови, па неће, кажу, ни српски и светосавски.

„Знамо да је тај Закон окупациони акт у корист Србије, и према тој чињеници ћемо се равнати“, пише у саопштењу у којем се опозиционе странке позивају да се, како кажу, прилагоде „новим околностима Црне Горе као окупиране земље којом владају квислинзи, и да напусти парламент и настави борбу до коначног ослобођења земље на ванинституционални начин“, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала