Љубинка Милинчић: Руске цеви у Србији јаче од ЕУ /видео/

© Sputnik / Дејан СимићЉубинка Милинчић
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Пратите нас
Када je недавно одврнут вентил гасовода „Турски ток“, који ће снабдевати Турску руским гасом, мало ко је веровао да ће се он наставити преко Бугарске до Србије и даље. Па ипак, данас кроз „Балкански ток“ теку прве количине гаса. Да ли су се Руси, Бугари и Срби прилагодили европским правилима, или је ЕУ мало зажмурила, сада више и није важно.

Кад нови гасовод почне да ради пуном снагом, капацитет ће му бити 15 милијарди кубних метара годишње. Србија ће постати и транзитни центар, одакле ће 9 милијарди кубних метара ићи у Мађарску, а Мађари ће 4,3 милијарде слати Словачкој. Планирано је да гас из Србије иде и у Хрватску, а за снабдевање и других, заинтересованих земаља у Европи очекује се изградња још једне гране гасовода од Турске до Србије.

Осим што ће донети енергетску безбедност и стабилност, овај гасовод донеће Србији и значајан приход од транзитних такси.

Потреба да се Балкан директно гасоводом повеже са Русијом појавила се пре више од једне деценије, када је снабдевање старом трасом, преко Украјине, постало проблематично. С једне стране због застарелости гасовода који није реновиран од совјетских времена, а касније и из политичких и геополитичких разлога који су доводили и до потпуног престанка транспортовања гаса.

Како би се тај систем избегао, била је планирана изградња „Јужног тока“, којим би гас преко Бугарске стизао у Србију, а одатле би се могао наставити до Мађарске и даље.

У последњем тренутку, због великог притиска Европске уније, Бугарска је морала да одустане од пројекта, а Русија да тражи нове путеве за снабдевање Европе гасом. Тако је настао најпре „Турски ток“, а онда, пошто је Бугарска ипак схватила да сигурнијег снабдевача од Русије нема — по готово истој траси којом је планиран „Јужни“, направљен је такозвани „Балкански ток“.

Претходне емисије „Мој поглед на Русију“:

Остале емисије „Мој поглед на Русију“ можете погледати овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала