Оптичка илузија године: Степенице којима се пење и силази без кретања /видео/

© Фото : YouTube / Best Illusion of the Year ContestШредерове степенице, најбоља оптичка илузија 2020.
Шредерове степенице, најбоља оптичка илузија 2020. - Sputnik Србија
Пратите нас
Тродимензионална верзија „Шредерових степеница“ изабрана је за најбољу оптичку илузију године. Ове степенице изгледају као да се њима пење и силази без кретања.

Ову тродимензионалну верзију чувене оптичке илузије направио је Јапанац Кокичи Сугихара, а његов рад је за најбољи у 2020. изабрало Друштво неуралне корелације на свом конкурсу.

Шредерове степенице су илузија која је настала још 1858. године, а њихов аутор је познати немачки физичар, математичар и хемичар Хајнрих Георг Фридрих Шредер.

Оне обједињују две оптичке илузије. Једна је да се њима пење и силази без кретања, односно да предмет који је постављен на врх степеништа, заврши на његовом дну када се „степенице“ окрену за 180 степени и обрнуто. Такође, дају и илузију да су степенице у исто време и „лебдеће“ и од пуног материјала.

Конкурс за најбољу илузију се одржава од 2005. године, а организује га непрофитно научно друштво чији је циљ подстицање истраживања у области корелације перцепције и сазнања, односно неуролошких односа чула и менталних процеса.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала