Русија прави нове авионе, легендарни „кукурузник“ одлази у историју

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је током састанка са премијером Михаилом Мишустином обелоданио неке од великих планова усмерених на повезивање територије Русије. Појавиће се много нових авиона, а треба се опростити и са легендарном летелицом Ан-2, коју ће заменити нови „Бајкал“.

Путин је истакао да Русија треба да створи читав ланац ваздухопловне руске технике, која би задовољавала потребе грађана, и да треба почети са малим летелицама.

„На крају крајева, већ је неопходно заменити Ан-2“, рекао је руски лидер, истакавши да ће га заменити авион „Бајкал“ са девет седишта, који је направио уралски конструкторски биро.

Прототип треба да буде спреман 2021. године, а 2024. треба да почне серијска производња, док би авион требало да полети у првом кварталу, рекао је председник Русије.

​Путин је такође говорио о плановима за производњу других врста авиона.

„Следећи у низу је Л-410, он већ има 19 места, и Л-610 са 44 места, треба да полети 2024. године. Надам се да ће у Јекатеринбургу бити покренута производња. Затим иде Ил-114-300, он је већ полетео, и то са руским моторима ПД-14 и то је веома важно“, истакао је лидер Русије.

Авион Ан-2 је у СССР-у добио име „кукурузник“ јер се користио за сејање кукурузних поља.

Руски лидер је такође најавио да би авион са мотором ПД-35 требало да буде готов до 2027. године, и да ће моћи да се користи на проширеној верзији Ил-96.

„ПД-35 потиска 35 тона је перспективни модел, требало би да буде готов до 2027. године, али смо га планирали за широкотрупне авионе. Чак и ако не буде готов до тад, и даље треба радити на мотору. Моћи ће да се користи на проширеној верзији Ил-96, али треба помоћи произвођачима мотора да приведу посао крају“, рекао је руски лидер.

Путин је на састанку саопштио да ће Русија добити брод на ваздушном јастуку од 10 тона – „Хаска“.

„Моћи ће да се користи у свим руским регионима, укључујући и оне који су тешко доступни, током целе године. То је брод за превоз терета, а 2022. године требало би да се појави брод од 50 тона“, рекао је руски лидер.

Путин је такође рекао да се нада да ће посао бити завршен и да ће се та транспортна средства користити управо за повезивање територије Русије како не би постојала насеља у Русији до којих је немогуће доћи.

Руски лидер је током састанка рекао да сматра могућим да се до 2023. године направи градски аутобус који за гориво користи водоник, док би следећи корак требало да буде локомотива на водоник.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала