Русија направила јединствен лек против короне - штити 99 одсто

© Фото : Federal Biomedical AgencyЛабораторија ФМБА Русије
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Федерална биомедицинска агенција (ФМБА) Русије направила је и патентирала два јединствена лека за вирус корону, изјавила је шефица агенције Вероника Скворцова. Она је такође саопштила да агенција прави своју вакцину против вируса корона.
„Оба лека су јединствена, немају пандана у свету. Лек о коме бих желела да говорим је први, етиотропни лек, који директно утиче на вирус. То је у ствари противотров за вирус корону“, објаснила је Скворцова.

Према њеним речима, лек је прошао претклиничка испитивања који су, са једне стране, показали да је потпуно безбедан, јер не утиче на организам и на имунитет човека, а са друге стране је показао високу ефикасност – преко 99 одсто.

Агенција је припремила документа за добијање дозволе за клиничка испитивања и нада се да ће успети у томе до Нове године.

„Уколико клиничка испитивања потврде ефикасност овог лека, то ће бити први безбедни, ефикасни лек са директним дејством против вируса корона, који засад нема пандана у свету“, истакла је шефица агенције.

Према њеним речима, други лек спречава или инхибира цитокинску реакцију у случају најтежих облика ковида 19.

„Тај лек је већ прошао клиничка испитивања. Дошао је до последње фазе, а то је регистрација“, истакла је Скворцова.

Она је такође саопштила да ФМБА намерава да у првом кварталу 2021. године заврши претклиничка испитивања своје вакцине против вируса корона.

„Тренутно правимо рекомбинантну вакцину чије се дејство не реализује првенствено стварањем антитела, него преко ћелијског имунитета. У фази претклиничких испитивања добили смо ефикасну рецептуру. Сада је у току најважнији период“, додала је она.

Раније је руски председник Владимир Путин рекао да је Русија озбиљно напредовала када је реч о противотрову од вируса корона.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала