Директорка РФЗО: Преговарамо о набавци и америчке вакцине

© REUTERS / DADO RUVICВакцина против ковида 19 „Модерна“
Вакцина против ковида 19 „Модерна“ - Sputnik Србија
Пратите нас
После допремања првих количина „Фајзерове“ и руске вакцине у Србију, директорка РФЗО Сања Шкодрић каже да се преговара и о набавци вакцине „Модерна“.

Она је на ТВ Прва рекла да је Србија добила прве количине „Фајзерове“ вакцине, да је руска вакцина такође стигла, те подсетила да смо потписали споразум са „Фајзером“, Русијом и Кином, преноси Танјуг.

„Преговори се настављају и са другима. Преговарамо и са Американцима везано за Модерну. Већ смо испунили обећање и добили смо међу првим земљама прве количине, а добићемо и од више произвођача, за сада два. Очекујемо и до осталих чије су вакцине безбедне и ефикас“, каже Шкодрићева.

Навела је да већ почетком 2021. године добијамо додатне количине како „Фајзерове“ вакцине, тако и из Русије, а очекује се и вакцина из Кине.

„Надамо се да ће успешно да се заврше и преговори са Американцима“, рекла је Шкодрић.

Како је навела, Србија је једна од ретких земаља која је добила прве количине вакцина и то од више произвођача.

„Од самог почетка смо преговарали за више врста ковид вакцине и у томе смо успели“, нагласила је Шкодрић.

Каже да су преговори одраз тимског и јединствено рада институција, од председника Србије, преко премијерке, министра и свих институција укључених у набавку било вакцина и свега другог потребног за ковид.

„Имали смо свакодневне преговоре. Ти преговори нису једноставни, утиче више фактора. Битан је и финансијски моменат, да имате у сваком моменту могућност да платите, некад је било потребно и авансно плаћање“, рекла је Шкодрићева.

Истакла је наше изузетно добре и пријатељске односе са свим државама са којима смо преговарали.

Она је, међутим, навела да смо, без обзира на појаву вакцина, свесни да неће све одједном да се заврши.

„Ово је изазов који није доживела савремена медицина у последњих 100 година. Цео свет се суочи са тим изазовом, тако и ми. Појава вакцине указује на то да се назире крај, али нико не очекује да се то деси одједном“, рекла је Шкодрићева.

Она каже да има довољно и лекова и опреме и апарата, и да су сви потребни лекови обезбеђени за 2021. годину, да су спроведени тендери.

„Такође, иновативне терапије ниједног момента нису стале, исто важи и за ретке болести. За иновативне терапије већ су одвојене додатне 3,5 милијарде динара“, каже Шкодрићева.

Нагласила је да има и лекова и опреме не само за ковид, него за све остале здравствене потребе.

Прочитајте и:

Вучић: До краја јануара четири вакцине у Србији

Кина одобрила вакцину компаније „Синофарм“

Зашто би требало примити руску вакцину

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала