Приштина донела одлуку: Без захтева за чланство у међународним организацијама до 2023.

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина
Приштина - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Косова прихватила је план да до 2023. године неће подносити захтеве за чланство у међународним организацијама попут Савета Европе, Светске здравствене организације, Унеска и Светске трговинске организације, преноси РТК.

Иако се избори очекују ускоро, Хотијева влада одобрила је План рада за наредну годину у којем се наводи да до 2023. године Косово неће подносити захтеве за пријем у важне међународне организације.

Влада је такође одобрила Законодавни програм и Списак стратешких докумената.

Актуелна влада израдила је пројекције политика извршне власти за наредне три године, иако ц́е  бирачи изац́и на биралишта почетком 2020. године.

Између осталог, владин кабинет је одобрио План рада за 2021. годину, у којем су наведене и акције за наредне две године. Одлука владе у техничком мандату да се до 2023. године Косово уздржи од јачања међународног субјективитета наишла је на оштре медијске критике. Хотијева влада образложила је План рада за 2021., али и две наредне године по питању чланства у међународним организацијама Косова.

„Наредне године биц́е састављена само листа међународних институција и организација од посебног значаја за Косово. За 2022. планирано је да се припреме пријаве и евентуално пријављивање за чланство у мање организације. За 2023. годину предвиђено је пријављивање за чланство у организације, које имају велику улогу у међународном оснаживању Косова, као што су Савет Европе, Светска здравствена организација, УНЕСЦО и Светска трговинска организација", саопштено је из Хотијеве владе.

Премијер Хоти, током септембра потписао је Вашингтонски споразум у Белој куц́и, који предвиђа  једногодишњи мораторијум на пријаву Косова за пријем у чланство међународних организација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала