РФПИ: Вест о одустајању Мађарске од руске вакцине - пример лажне вести

© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаВакцине против ковида
Вакцине против ковида - Sputnik Србија
Пратите нас
Након информације да је Мађарска одустала од куповине руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), Руски фонд за директне инвестиције саопштио је да је то пример „фејк“ вести.

„На жалост, данашња вест агенције Ројтерс о одлуци Мађарске да не наручује руску вакцину против вируса корона је још један пример да медији од угледа објављују лажне вести“, кажу у РФПИ.

Руски фонд за директне инвестиције саопштио је и да наставља сарадњу са надлежним мађарским органима на одобрењу вакцине. Како кажу, спремни су да испоруче неопходне количине у периоду од јануара до марта наредне године.

Мађарска је 28. децембра већ добила прву партију вакцина и спремни смо да у потпуности испоручимо неопходне количине вакцине у периоду од јануара до марта 2021. године. РФПИ сарађује са надлежним институцијама у Мађарској на дозволи за вакцину“, кажу у РФПИ.

Раније данас агенција Ројтерс је објавила да је Мађарска одустала од куповине руске вакцине против вируса корона и намерава да препарат купи путем механизама снабдевања ЕУ или директно од Кине.

Разлог је, пише агенција, у „недостатку капацитета за производњу вакцина“.

Тим поводом реаговао је и посланик Думе и академик Руске академије наука Генадиј Онишченко који сматра да је одустајање Будимпеште од куповине вакцине у великој мери повезано с политиком.

„Мађарима ни не треба велика количина, мала је земља. Због тога, пре свега, у свему томе видим политичке мотиве. Што се тиче Кине ту је реч о вишим ценама, а ми смо, колико схватам, предлагали да на бази наше документације покрену сопствену производњу вакцине, то би за њих било далеко повољније и по цени, а затим би могли и да извозе“, каже Онишченко.

Мађарска је прва европска земља која је добила узорке руске вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала