Спутњиков спортиста године: Тихи херој гласних дела – Никола Миротић

© Sputnik / Небојша ПоповићКошаркаш Барселоне Никола Миротић на литији у Подгорици
Кошаркаш Барселоне Никола Миротић на литији у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Никола Миротић, један од најбољих кошаркаша Европе, обележио је годину која је за нама активностима ван терена чиме је заслужио да у избору спортске редакције српског издања Спутњика буде проглашен за спортисту године.

Човек који је пут до среће морао да тражи далеко од дома, на личном примеру је доказао како треба иступити, стати на чело колоне, бити међу првима у борби за своје, наше, за лично и колективно, за правду и праведност.

Корак ка тој идеји повукао је у јулу 2019. године када је одбио да настави каријеру у НБА лиги и донео одлуку да се врати у Европу, али не у Реал Мадрид где је стекао репутацију сјајног крилног центра, већ у табор највећег ривала – Барселоне.

​Постао је најплаћенији играч Европе, али не задуго, пандемија вируса корона је изазвала финансијску кризу због које су клубови морали да предложе мере умањења плата, што је пре свега ишло на штету кошаркаша са највећим уговорима.

Медији су тих дана били пуни навода о томе да су играчи незадовољни таквим предлогом, да се неће лако одрећи обећаних зарада.

Полемику је пресекао Миротић, објавивши да је договорио са клубом да му плата буде умањена за 70 одсто.

„Нико није вршио притисак на мене да ово прихватим, то је била лична одлука, да подржим клуб у овом тренутку“, кратко је рекао Миротић и тиме спречио било какву дискусију о сукобима међу играчима и управе.

Повратак у Европу је значио и умањење километарске разлике од његове родне Црне Горе, где  су у првим месецима године на измаку ствари почеле да се комешају.

Цпорне одредбе Закона о слободи вероисповести су изазвале реакцију народа који је предвођен митрополитом Амфилохијем литијама изражавао своје незадовољство, а рођеног Подгоричанина није било потребно позвати у строј.

Миротић је узео учешће у литијама, носећи икону је подржао народ и показао да је један од нас, да га нису понела светла великих градова и новац који је зарадио проливајући зној у дворанама широм Америке и Европе, већ да је у себи задржао оно најважније – духовност, осећај за правду и жељу „на страшном месту постоји“, да заложи своју личност и донесе нову искру за борбу народа коме припада.

Није говорио о томе, није желео да се истиче, тихо и достојанствено је дао знак да неке ствари неће моћи да прођу. Нису, и у томе Миротић има велике заслуге, као врхунски спортиста који добро зна колики утицај има, а самим тим и одговорност према онима који у њему виде човека за пример.  

Претходна такмичарска сезона није настављена због пандемијских околности, али је и у новој Миротић наставио са старим навикама – да погођене шутеве за три поена прославља са скупљена три прста и сваки пролазак лопте кроз мрежицу значи донацију за угрожене породице. Током Божићног поста новац је намењен породици Кокић из Добоја.

Вреди подсетити да је Никола шмекерски реаговао када га је један пасионирани кладионичар искритиковао због лоше партије због које је његов тикет остао без добитка.

Миротић је одговорио момку који се нашао у проблему и хтео на брз начин да дође до пара за школарину на факултету, обећавши да ће му у Београду оставити коверту са новцем, што је и учинио уочи меча са Црвеном звездом.

​Због свега тога, због чињенице да је неправедно био оптуживан за мржњу према Србији због једне незгоде са заставом Србије, жељи да се искупи за ненамеран пропуст, због осећаја припадности, верности вери, свом народу и истинској љубави према њему, Никола Миротић је спортско лице године у избору спортске редакције српског издања Спутњика.

Живео, велики Никола!

► Кошаркаш Барселоне се укључио током литије у Подгорици: Дивим се вашој љубави и упорности /видео/

► Познати кошаркаш одржао реч: Стигао на литију из своје Љешанске нахије

► НБА звезда потписала петицију против отимања храмова СПЦ /фото/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала