Срби којима је земљотрес уништио куће траже да уђу у Србију без ПЦР теста

© AP Photo / AP photoЗемљотрес у Хрватској
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија
Пратите нас
Срби из Хрватске чије су куће страдале у катастрофалном земљотресу траже да их Србија одмах пусти да уђу у земљу без ПЦР теста, како би презимели код родбине.

Становници Мајских Пољана, српског села које је највише страдало у земљотресу, али и житељи са подручја Глине, Петриње и Сиска, обратили су се путем медија Влади Србије са апелом да им омогући да уђу у нашу земљу без тестирања на ковид - 19.

"Многи не желе да презиме овако у Хрватској, а сада је готово немогуће да дођу до ПЦР теста, па од Владе Србије тражимо да отвори границе. Већина нас има децу, браћу, сестре и другу родбину у Србији. Зима ће бити тешка и онима који имају кров над главом, а таквих у Мајским Пољанама готово да и нема. На прсте једне руке могу се пребројати куће Срба у којима може да се станује", поручили су житељи овог места.

Овом апелу придружио се и Документационо - информациони центар Веритас, који је позив угрожених пренео на свом твитер профилу.

Страни држављани не могу у Србију без негативног ПЦР теста, који не сме да буде старији од 48 сати.

Срби који су остали под ведрим небом тренутно немају ни услове за тестирање.

Већина кућа Срба у деловима Хрватске које је погодио земљотрес није за становање. Чак су и новије грађевине, које споља изгледају добро, унутра буквално расепљене.

Најтеже је страдало село Мајске Пољане код Глине у коме је у земљотресу погинуло петоро људи.

Влада Србије донела је јуче одлуку да упути помоћ Хрватској у износу од милион евра, за санирање последица земљотреса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала