Стравични призор, људи који су већ једном изгубили све - опет без крова и дома

© Фото : Спутњику уступио Горан КаламандаПеторо људи је погинуло у овом селу надомак Глине.
Петоро људи је погинуло у овом селу надомак Глине. - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако су им куће потпуно разрушене, апсолутно нису безбедне, људи и даље немо стоје поред њих. Не желе нигде да иду. Наложили су испред ватре и ту бораве, живе на отвореном, страшна слика, али треба их разумети, једном су остали без свега, сада им се то поново десило, каже за Спутњик парох српског села Мајске Пољане код Глине Горан Каламанда.

Село Мајске Пољане најтеже је погођено земљотресом који је погодио Хрватску. Нема куће која није уништена или оштећена. Чак су и новије грађевине, које споља изгледају добро, унутра буквално расепљене.

Свештеник Горан Каламанда, парох овог места, остао је без цркве, храм у Мајским Пољанама више не постоји, срушен је до темеља.

© Фото : Свештеник Горан Каламанда и његови парохијани остали су без цркве, храм у Мајским пољанама више не постоји.Свештеник Горан Каламанда и његови парохијани остали су без цркве, храм у Мајским пољанама више не постоји.
Стравични призор, људи који су већ једном изгубили све - опет без крова и дома - Sputnik Србија
Свештеник Горан Каламанда и његови парохијани остали су без цркве, храм у Мајским пољанама више не постоји.

Он је јуче обилазио цео Глински крај, а највише се задржао у својој парохији из које стижу апокалиптичне слике.

Изгубили све, па опет без дома

"Сви људи су истраумирани, нико не спава већ четврту ноћ, ово је велика катастрофа, народ је баш испрепадан. Тај део Глине, Мајксе Пољане, где је већинско српско становништво, потпуно је уништен. Људи су остали без свега. Ту је, као што знате највише људи и погинуло, њих петоро", каже нам отац Горан.

Он додаје да је обишао све куће својих парохијана, односно места где су се налазиле. На многима није остао ни камен на камену. Није очекивао да ће ту затећи и своје парохијане.

"Већина тих људи је смештена овде у једну фабрику дрвне индустије, за сада су ту у хали, важно је да имају храну, али доста наших људи, данас сам цео дан био с њима, иако су им куће потпуно разрушене, апсолутно нису безбедне за живот, немо стоји поред њих. Остали су, не желе нигде да иду. Наложили су испред ватру и ту бораве, живе на отвореном, катстрофа, страшна слика, али треба их разумети, једном су већ остали без свега, сада им се то поново десило", каже отац Горан.

© Фото : Спутњику уступио Горан Каламанда"Иако су им куће потпуно разрушене, људи и даље немо стоје поред њих, не желе нигде да иду, једном су остали без свега, сада им се то поново десило", каже отац Горан.
Стравични призор, људи који су већ једном изгубили све - опет без крова и дома - Sputnik Србија
"Иако су им куће потпуно разрушене, људи и даље немо стоје поред њих, не желе нигде да иду, једном су остали без свега, сада им се то поново десило", каже отац Горан.

Стиже помоћ са свих страна

Он додаје да, иако слике из Хрватске одају утисак потпуног хаоса, државне службе добро раде свој посао. И Епархија горњокарловачка брзо се организовала.

"Покушавали смо и успели да обезбедимо прву помоћ за те људе. И дошла је из целе Хрватске, носили смо је тим несрећним људима, да помогнемо колико толико. Однели смо им воду и друге основне потрепштине. Јављали су се многи људи, сами су се организовали, помоћ је кренула и из Србије, на путу је ка Глини и Петрињи, нисмо заборављени, то је важно", истиче овај свештеник.

Он додаје да је реч о помоћи обичних људи, не само из Хрватске и Србије, већ и из Немачке, Аустрије, са свих страна света, али и да бројне институције и компаније из Србије контакрирају епископа и питају како да пошаљу помоћ.

© Фото : Спутњику уступио Горан КаламандаЧак су и новије грађевине, које споља изгледају добро, унутра буквално расепљене.
Стравични призор, људи који су већ једном изгубили све - опет без крова и дома - Sputnik Србија
Чак су и новије грађевине, које споља изгледају добро, унутра буквално расепљене.

Желе да презиме у Србији

У ово место поред Глине су, без позива државе, стигли и волонтери из целе Хрватске, који су професионалцима помагали у извлачењу повређених из рушевина.

У међувремену, Влада Србије донела је одлуку да упути помоћ Хрватској у износу од милион евра, за санирање последица земљотреса.

Међутим, многи не желе да презиме у Хрватској, а сада је готово немогуће да дођу до ПЦР теста, па од Владе Србије траже да отвори границе.

Већина има децу или другу родбину у Србији, зима ће бити тешка и онима који имају кров над главом, а таквих у Мајским Пољанама готово да и нема.

© Фото : Спутњику уступио Горан КаламандаСело Мајске Пољане најтеже је погођено земљотресом који је погодио Хрватску. Нема куће која није уништена или оштећена.
Стравични призор, људи који су већ једном изгубили све - опет без крова и дома - Sputnik Србија
Село Мајске Пољане најтеже је погођено земљотресом који је погодио Хрватску. Нема куће која није уништена или оштећена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала