Зеленски: Желим у Јалти да напишем да је Крим украјински

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је у новогодишњем обраћању да жели да напише да Крим припада Украјини, али не на интернету, већ на песку у Јалти.

Он је изразио наду у мир и повратак Кијеву територија које нису под његовом контролом.

„Не желим да говорим у Банковој у Кијеву (улица у којој се налази кабинет председника) да ће доћи мир, већ да кажем у Артјому (главна улица) у Доњецку  да је мир већ стигао у Украјини. И да напишем да је Крим – Украјина, али не на интернету, већ на песку на плажи у Јалти“, додао је он.

Затим се украјински лидер обратио на руском језику.

„Знам да Доњецк, Луганск и Крим сада у сваком смислу те речи живе у другом времену. И већ скоро сат времена су вам на телевизији рекли да је Нова година дошла. Али знам да скоро сат времена чекате нас да дочекамо Нову годину заједно. Као једна породица, као један народ, као једна држава. Донбас и Крим, вратите сат уназад, будите са нама“, рекао је Зеленски.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала