Како је изгледала култура у 2020 години?

Пратите насTelegramOdyssey
У дугом списку онога што је измењено у односу на дугогодишњу традицију нашле су се затворене биоскопске и позоришне салне, класични Битеф одржан је као Битеф пролог, Бемус који је протекао „на мишиће“, уз бројне отказане концерте...

Фестивал европског филма Палић одржан је после два одлагања у нешто скромнијем издању, а Слободна зона и Фестивал ауторског филма комбиновано – у полупразним биоскопима и на интернету.

Можда је највећу промену и разочарање донело отказивање Међународног београдског сајма књига. О позориштима у којима се играју матине представе и изложбама без свечаних отварања,да не говоримо....

О свему ономе што је култури и уметности однела година за нама, али и ономе што јој је, евентуално, донела, у „Орбити културе“ разговарамо с књижевним критичарем Петром Арбутином, театрологом Иваном Меденицом и филмским критичарем Драганом Јовићевићем.

Но, да ли је, упркос пандемији музика која се стварала ове заостала по квалитету од оне из претходне године – открива уредница „Радио Апарата“ Светлана Ђоловић.

Како је изгледала позоришна сезона и шта се на њој посебно издвојило сазнајемо од драматурга Димитрије Коканов, а од Ненада Дукића који су филмови у протеклој години обележили српску кинематографију. 

Наш гост је и аутор најгледанијих српских серија, сценариста и књижевник Синиша Павић са којим разговарамо поводом недавно освојеног још једног великог признања: награде "Доситеј Обрадовић" која му је припала за животно дело.

У данашњој „Орбити“ угостићемо и писца Михајла Пантића, аутора књиге „Ако је то љубав“, једне од најпопуларнијих збирки прича код нас, чије се осмо издање недавно нашло пред читаоцима.

Орбита културе: Петар Арбутина, Иван Меденица, Драган Јовићевић, Светлана Ђоловић, Димитрије Коканов, Ненад Дукић, Михајло Пантић, Синиша Павић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала