Српски спорт у 2021: УЕФА затвара врата, Новак у походу на „бесмртност“

© AP Photo / Frank Franklin IIНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Пред српским спортистима налази се веома узбудљива година у којој би многи могли да направе корак напред у каријерама.

Није важно да ли се ради о тимском или индивидуалном спорту, 2021. требало би да буде пуна занимљивости уколико вирус корона то дозволи.

Претходне године много догађаја било је одложено, померено за наредну и уз долазак вакцине требало би да се ствари у свету полако враћају у нормалу.

Јануар је могао да буде важан месец за наше спортисте, међутим, рукометаши неће учествовати на Светском првенству, а Аустралијан опен је померен за фебруар.

ЕХФ, кровна рукометна организација, пре неколико месеци донела је веома непопуларну меру због које је Србија остала без права да избори пласман на шампионат света.

Наши рукометаши требало је да играју против Словеније у баражу, али је ЕХФ одлучио да до дуела не дође и да на Светско првенство прође боље рангирана селекција.

Светско првенство на програму је од 14. до 31. јануара.

Током јануара пратићемо утакмице Црвене звезде и Партизана у АБА лиги и европским такмичењима, као и осталих српских клубова у регионалном кошаркашком такмичењу.

Олимпијски кругови - Sputnik Србија
Највећи спортски догађаји у 2021. години

Узбудљиво ће бити и у НБА лиги где наступају српски кошаркаши предвођени Николом Јокићем.

Од фебруара креће право узбуђење – АТП Куп на ком наша репрезентација брани трофеј, потом Аустралијан опен где Ђоковић напада девету титулу, а средином креће и Суперлига Србије.

У слично време на програму је и нокаут фаза Лиге Европе. Црвену звезду очекује велики изазов – Милан.

Прва утакмица игра се 18. фебруара, реванш је 25. и навијачи црвено-белих боја не могу да дочекају дуел са првопласираном екипом Серије А.

Током фебруара на програму је и Куп Радивоја Кораћа, као и квалификације за Европско првенство у кошарци. „Орловима“ је потребна једна победа и не сумњамо да ће успети у томе.

Март месец биће важан за кошаркаше Партизана јер ће се од јануара па до 10.3. водити велика борба за улазак у Топ 16 фазу Еврокупа.

Црно-бели налазе се у групи са Трентом, Локомотивом и Метрополитаном и покушаће да изборе пласман у плеј-оф.

У то време видећемо каква ће ситуација бити у Евролиги јер Звезда има минималне шансе за Топ 8.

Такође, у марту би Новак Ђоковић требало да престигне Роџера Федерера по броју недеља на првом месту АТП листе.

Већ у априлу постаје занимљиво. Завршница Суперлиге Србије, АБА лиге, НБА, тениски Мастерси...

У то време доста ће се одлучивати на клупском нивоу и имаћемо јаснију слику за сезону 2021/2022.

Када смо код тога, треба рећи да Србија од наредне такмичарске године неће имати представника у квалификацијама за Лигу Европе.

Од сезоне 21/22 креће Лига конференција – такмичење трећег ранга европског клупског фудбала.

Првопласирана екипа Суперлига биће у квалификацијама за Лигу шампиона, а велика разлика је што други неће имати шансу да дође до Лиге Европе, већ ће се такмичити са клубовима из нижих рангова.

У ЛЕ биће само клубови из 15 најбоље пласираних земаља на УЕФА листи. Србија није међу њима.

Елем, вратимо се нашем путу. У петом месецу године Новака Ђоковића очекује Ролан Гарос, а отприлике у исто време сазнаћемо шампиона АБА лиге, Суперлиге, Еврокупа, Евролиге...

НБА улази у плеј-оф 22. маја и надамо се да ће Србија имати што више представника у доигравању најјаче кошаркашке лиге на свету.

Крајем месеца на програму су и финала Лиге шампиона и Лиге Европе. То је уједно и крај клупске сезоне у већини земаља.

Већ у јуну игра се Европско првенство у фудбалу и о томе нема шта много да пишемо јер Србија није успела да се пласира. Шкотска је после пенала била боља и наша селекција се није нашла међу 32 репрезентације.

Новак Ђоковић у јулу напада Вимблдон, а потом и злато на Олимпијским играма. Уколико Новак обори рекорд по броју недеља на АТП листу, плус ако узме још неки Гренд слем, а потом и медаљу на ОИ – постаће „бесмртан“.

Пласман на ОИ покушаће да изборе кошаркаши који су домаћини једног од четири турнира.

У Београду ће од 29. јуна до 4. јула играти репрезентације Новог Зеланда, Доминиканске републике, Сенегала, Порторика, Италије и нормално Србије.

Само ће победник обезбедити пласман на највеће спортско планетарно такмичење.

Коначно смо дошло до Олимпијских игара на којима би наша држава требало да има око 100 спортиста, слично као 2016. у Бразилу.

Пре четири и по године српски спортисти донели су осам медаља, од чега два златне, четири сребрне и две бронзане.

После Игара, на којима се надамо добром успеху, на клупском нивоу следи све испочетка – нова сезона, нови резултати, успеси, неуспеси...

Ђоковића чека УС Опен, Мастерси... Година се завршава Светским првенством за рукометашице на којима се надамо да ће играти и наша репрезентација.

Све у свему, ако Ковид-19 допусти да се играју велика такмичења, очекује нас веома узбудљива година – све што 2020. није била.

Највећи спортски догађаји у 2021. години

Ђуровски за Спутњик: Стадион да буде у срцу Србије, за играче без карактера – нема дреса Србије

„Издајица“ јер је играла за Русију – наследница „лудог Србина“ исписала историју НБА

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала