Шта је Америка потписала на крају 2020. у Приштини

© AP Photo / Evan VucciПредседник привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Овалној соби током потписивања споразума са Приштином
Председник привремених приштинских институција Авдулах Хоти у Овалној соби током потписивања споразума са Приштином - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ништа не може да промени чињеницу да је Косово и Метохија део Србије, те не треба ни да се узнемиравамо јер сваки споразум с ким год да Приштина потпише је споразум потписан са – Србијом, каже професор др Стевица Деђански, директор Центра за развој међународне сарадње, поводом потписивања Споразума о промоцији инвестиција (ИИА) Америке и Косова.

Споразум су потписали амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет и Авдулах Хоти, премијер привремених приштинских институција.

Приштина или Београд – све је то Србија

„Америчка администрација треба да све што ради на овим просторима ради са Србијом и тако је и почела. Отворила је канцеларију у Београду у оквиру Вашингтонског споразума, потписала је са делом Србије први финансијски уговор и ту нема шта да замеримо јер су Косово и Метохија саставни део Србије без обзира на жеље свих осталих“, каже Деђански.

Он додаје да су Американци можда имали намеру да овим потезом дају на важности Косову.

„Можда су хтели да симболично покажу да они признају Косово као државу али нама то није нова тема, нити је ново сазнање - они то већ 20 година гурају. Међутим, колико год да су јаки и моћни, жеље им се не испуњавају јер постоји међународно право и Резолуција 1244, коју чувају нама пријатељске државе као што су Русија, Кина и још неке земље, више од пола света“, напомиње саговорник Спутњика.

Споразум у оквиру Вашингтонског

Политиколог из Приштине Рамуш Тахири каже да се ради о реализацији првог дела споразума из Вашингтона и да није у питању никакав нови споразум Америке и Приштине мимо Вашингтонског, уз подсећање да је и сам Хоти то рекао.

„Влада Косова је урадила план за идућу годину, без обзира на предстојеће изборе, и потписала те споразуме. Дакле, нема ту ништа ново - у питању је стари споразум и ништа ново није потписано у међувремену“, тврди Тахири.

Он каже да се овај споразум односи на повлачење новца из америчке корпорације за Међународни финансијски развој (ДФЦ) како би се на Косово донео скуп финансијских производа, што укључује финансирање дуга, улагања у капитал, осигурање од политичког ризика и грантове за техничку помоћ. То је како је речено прва фаза која предвиђа да у наредним годинама буде уложено стотине милиона долара у инвестиције на Косову.

Хоти је напоменуо да нови споразум произлази из Вашингтонског споразума чији ће се ефекти видети током 2021. године, и представља конкретан корак ка максимизацији економских ефеката Вашингтонског споразума.

Пре овог споразума, Приштина је објавила и да неће подносити кандидатуре у међународне организације до 2023. године што је такође део Вашингтонског споразума.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала