Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/

© Sputnik / Mikhail Korytov / Уђи у базу фотографијаПоглед на зимско одмаралиште Роса Хутор и Красна Пољана у Сочију
Поглед на зимско одмаралиште Роса Хутор и Красна Пољана у Сочију - Sputnik Србија
Пратите нас
Крајем децембра је отворена сезона у једном од три скијалишта у Сочију — „Красној Пољани“. Спремни су за туристе и „Роза Хутор“ и скијалиште „Гаспром“. Све је спремно за почетак ски-сезоне — нове стазе и жичаре, а осигуране су мере безбедности. Време је за опуштање и препуштање зимским чаролијама.

Планирано је да сезона почне још 18. децембра, али је отварање померено недељу дана због временских прилика. Међутим, и од тога постоји бенефит — туристи су у прилици да дочекају отварање стаза и Нову годину готово истовремено. Власти предвиђају да ће током празника Сочи посетити око 260 хиљада гостију.

У скијалиштима „Рози Хутор“, „Красној Пољани“ и „Гаспрому“ редовно се дезинфикују кабине жичара, свуда може да се обави тестирање на вирус корона, постављена су средства за дезинфекцију и чине све да спрече гужву.

© Sputnik / Vladimir SergeevХотел у ски-центру „Роза хутор“ у Сочију
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Хотел у ски-центру „Роза хутор“ у Сочију

„Сада су и Руска агенција за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) и Министарство здравља Крајснојарске области извршили процену и утврдили стопостотну спремност  - у граду је епидемиолошка ситуација мирна“, објаснио је градоначелник Сочија Алексеј Копајгородски.

Међутим, за три скијалишта нису заједничке само мере безбедности. Људи скијају уз један „ски-пас“: сезонски, једнократни или вишекратни (од два до осам дана узастопно).

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаНа скијалишту „Роза Хутор“ у Сочију
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
На скијалишту „Роза Хутор“ у Сочију

То је погодно и са становишта смештаја, јер су туристи у могућности да бирају било који хотел. Цене у хотелима са две или три звездице се крајем децембра крећу од 3.200 рубаља по дану (око 35 евра).

Чак је и пре сезоне вредело попети се на врхове зарад импресивних погледа и одличних фотографија. Ако време у подножју није погодно — кабинска жичара ће одвести туристе иза облака. Сва скијалишта такође имају системе за производњу вештачког снега, али они раде само на температурама испод нуле.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаЖичара на планини
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Жичара на планини

„Роза Хутор“ ове године слави десету годишњицу рада. За последњу суботу у години била је испланирана забава са уличним оркестром и ватрометима.

„Претпостављамо да ће ове године бити 10 одсто више гостију у зимском периоду. Током целе сезоне угостићемо 800 хиљада људи“, изјавио је директор одмаралишта Александар Белокобилски.

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографија Отварање зимске сезоне у одмаралишту "Роза Хутор" у Сочију
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Отварање зимске сезоне у одмаралишту "Роза Хутор" у Сочију

У „Красној Пољани“ је покренута зелена стаза за почетнике са вучном жичаром, проширено је скијалиште ван стаза и отворена фарма ирваса. До септембра прошле године, одмаралиште „Краснаја Пољана“ звало се „Горки град“.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаЖичара у одмаралишту "Горки Город" у Сочију
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Жичара у одмаралишту "Горки Город" у Сочију

У „Красној Пољани“ налази се и „Казино Сочи“ за све оне који су спремни да окушају срећу и на том месту. А таквих има доста - за непуне четири године објекте казина је посетило око два милиона гостију.

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаПопуларно зимско одмаралиште „Краснаја Пољана“ у Сочију
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Популарно зимско одмаралиште „Краснаја Пољана“ у Сочију

Отварање сезоне скијања мења живот не само на планинама, него и на обали. Многи туристи комбинују активан одмор са шетњама и излетима.

Генерално, Сочи се састоји од четири градска округа. Лазаревски округ је наудаљенији од зимских одмаралишта, а Адлерски — најближи. Ту се налази аеродром. Готово читав Хостински рејон заузимају санаторијуми. У Централном има највише историјских знаменитости и објеката са разгледница, као што су Морска станица, Зимски театар, Музеј уметности у Сочију, Ривијера и други.

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаСочи, град
Време је за новогодишњи одмор: Скије на ноге — и правац у Сочи /фото/ - Sputnik Србија
Сочи, град

Парк „Ривијера“ основан је крајем 19. века и заузима територију преко 14 хектара. Тренутно је у току модернизација парка која ће трајати две и по године. Главни улаз у „Ривијеру“ је најпопуларније место за фотографисање. На зиду високом осам метара налази се јарко црвена композиција са портретом Лењина, која је настала пре 40 година у чест 110. годишњице лидера. Парк има свој кеј који се тренутно реновира. Плаже у сва три округа Сочија су камените и прилично уске, шљунак се увози. Само Адлерски рејон има широку и природну плажу.

Занимљиво је да чак и крајем децембра у приобалном делу Сочија има много зеленила. Понегде цвета мушмула, најближи сродник дуња и крушака.

Температура ваздуха је десетак степени, отприлике исте је и вода у мору — понеко се чак и купа у њој!

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала