Косово 2021: Удружене снаге ЕУ и Вашингтона против Срба

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПриштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова
Приштина, током прославе 10 година тзв. независности тзв. Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Избори, визна либерализација за Косово, повратaк Куртија, притисци на Београд, удружене снаге ЕУ и Вашингтона и година одлуке што се тиче дијалога Београда и Приштине. Србе чека још грчевитија и даља борба за минимум личних и колективних - гето права.

Ово је укратко резиме онога што ће донети 2021. година Косову, дијалогу Београдa и Приштине и Србима који живе у нашој јужној покрајини, гледано из угла наших саговорника са српске и албанске стране – Живојина Ракочевића новинарa и публицистe са Косова и Метохије и Агимa Шамија политикологa из Приштине.

Албанци неће моћи без помоћи споља

Ракочевић сматра да ће највећи изазови за Приштину бити нова влада, односно питање - ко ће контролисати кризу и унутрашње противречности и да ли ће због Тачијевог боравка у Хагу, његов систем контроле Косова почети да се распада.

„На Косову постоје под-институције (криминално-клановске), званичне институције (општине, Влада, парламент) и над-институције (амбасаде) које деле моћ и интересе. Ту је нестала могућност за постојање демократије и развоја, већина људи безглаво одлази на Запад, гасе се школе, бујају екстремне националистичке идеје, исламисти уверено и сигурно јачају своје позиције, огроман број људи је на ивици сиромаштва. Нико од садашњих лидера, без помоћи странаца, не може да уједни Албанце. Празна институционална љуштура ће наставити свој живот испуњен тензијама и одсуством решења, посебно демократских,“ уверен је Ракочевић.

Модификација Вашингтонског споразума

Шахими на ово каже да ће се у наредну годину прелити моменти који су били незамисливи, али су се десили и „спојили“ Приштину и Београд у кабинету бившег председника Америке Доналда Трампа. У том контексту гледано, додаје он, можемо очекивати и да ће Бајденова администрација потпомоћи дијалог Београда и Приштине, кроз можда модификован Вашингтонски споразум.

„Дијалог са Србијом је ишао јако тешко и не може се рећи да је било успеха. У 2021. Косово улази у нову етапу због нових избора, изгубиће се доста времена. Дијалог је у ћорсокаку и нико не зна како ће да иде даље, пре свега због две ствари – не знамо ко ће бити у новој влади и ко ће наставити причу о дијалогу,“ каже Шахими.

Завршна година дијалога Београд и Приштине

Према његовим речима сигурно је да ће идућа година бити последња година дијалога Београд и Приштине, и да ће донети споразум о нормализацији односа.

„Уколико на Косову буде владао садашњи дух, неће бити потребе да се више ништа потписује, јер је већ потписан споразум у Белој кући, само га треба мало модификовати. Бајден и његова адмнистрација ће вршити велики притисак на Србију да призна Косово, а на Косово да не ставља више никаве препреке као што су биле оне таксе. Али, очекујем нови дух преговора на вишем нивоу и у краћем року. То значи да без Америке никада ништа није завршено, посебно на Балкану, а Бајденова адмнистрација има традицију преговора и обичај да заврши оно што започне. А и време је да се реши проблем Косова и Србије политичким споразумом којим ће бити задовољни сви“, каже Шахими.

За Србе је питање шта дијалог односи, а не доноси

Он је уверен да ће се Бајденова адмнистрација и Европска унија наћи и заједно водити преговоре, јер сматра да више нема никаквог смисла годинама преметати исте теме које се врте у круг без икаквог ефекта.

© Фото : приватна архиваВидосава Арсић, мајка Новице Арсића који је осуђен на шест година затвора за наводни ратни злочин, узела је дечије ћебе свога сина и покрила се њиме: Њена заштита од неправде
Косово 2021: Удружене снаге ЕУ и Вашингтона против Срба - Sputnik Србија
Видосава Арсић, мајка Новице Арсића који је осуђен на шест година затвора за наводни ратни злочин, узела је дечије ћебе свога сина и покрила се њиме: Њена заштита од неправде

Ракочевић с друге стране, каже да што се међународне политике тиче, јастребови из доба бомбардовања 1999. настоје да утврде своје интересе и позиције.

„За нас је кључно питање, не шта дијалог доноси - него шта дијалог односи! Нама је до сада односио слободу и права, зато у њега не верујемо. Оног тренутка када вам косовски Срби и сви остали који су овде угрожени кажу: ”слободни смо”, дијалог може да почне, биће повратака, живећемо у градовима. Основа дијалога је поштовање туђе слободе, а не живот у туђој слободи! У периоду Трампове администрације Европска унија је према Косову водила политику коју су трасирали Клинтонови, Обама и америчке демократе. Са победом Џоа Бајдена на изборима, нестаће већина разлика у погледу односа према Косову и Метохији. Косово је интересни, лични и емотивни пројекат америчких демократа и остаће предуго у том загрљају,“ истиче Ракочевић.

И док наш албански саговорник тврди да ће Америка подржати идеју да се на косовском Специјалном суду суди не само Албанцима, већ и Србима, Бошњацима, Ромима, свима који су носили нечију униформу и починили злочин, Ракочевић каже да ће Срби наставити да живе у двострукој изолацији.

Срби ће живети бранећи се од оптужби да нису злочинци

„Живеће своју спутану слободу као и ових двадесет година. Својим животима и малим акцијама спречаваће широку акцију одузимања својих верских, националних и државних вредности. Радоваће се сваком добром наставнику, професору, доктору, чиновнику или уметнику који бити способан да у дух гета унесе рад и оптимизам. Браниће се од оптужби да нису злочинци. Видосава Арсић, мајка Новице Арсића који је осуђен на шест година затвора за наводни ратни злочин, узела је дечије ћебе свога сина и покрила се њиме. То је њена заштита од неправде, а Срби свако на свој начин има наду у топлину тог ћебета и веру да ће слобода доћи,“ истиче наш саговорник.

Ракочевић каже да долази време Албина Куртија, а он је савршени израз косовске кризе и анрхичности.

„Он успоставља нови идеолошки тоталитарни поредак заснован на крајњем национализму и социјалном популизму, биће изазов одговорити на услове, начин размишљања и ограничења које ће успоставити као нову реалност,“ закључује Ракочевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала