Норвешка компанија одбила да изда сертификат за „Северни ток 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПутоказ према градилишту гасовода "Северни ток 2" у Лубмину
Путоказ према градилишту гасовода Северни ток 2 у Лубмину - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка компанија Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (ДНВ ГЛ)) одбила је да изда сертификат за гасовод „Северни ток 2“ због америчких санкција.
ДНВ ГЛ обуставља све активности провере система гасовода у складу са санкцијама и то ће важити све док санкције буду на снази“, наводи се у саопштењу компаније које преноси РБК.

Компанија је главни партнер „Северног тока“ и „Северног тока 2“.

Први пројекат сваке године од 2012.  добија сертификат компаније.

Процедура провере има за циљ да се минимизирају ризици по живот људи, капитала и природне околине.

Инспекција гасовода је неопходна на његовом данском делу, а почетак изградње је планиран за средину јануара.

Брод „Фортуна“ ће почети да полаже цеви гасовода „Северни ток 2“ у искључивој економској зони Данске 15. јануара, саопштила је раније Данска поморска управа.

Данска енергетска агенција је раније саопштила да инспекцију може да врши било која трећа страна која може да изда сертификат.

Пројект „Северни ток 2“ 

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке.

У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да у Европској унији продају свој течни природни гас. САД сматрају да је ово политички пројекат који прети енергетској безбедности Европе.

Руска страна више пута је изјављивала да је пројекат апсолутно комерцијалан и конкурентан и истицала да он не подразумева обуставу транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

Подсетимо, амерички Конгрес је, након јучерашњег гласања у Сенату, поништио вето који је на Закон о одбрани ставио одлазећи амерички председник Доналд Трамп. 

Закон о одбрани предвиђа буџет од рекордних 740 милијарди долара на војне потребе током 2021. године.

Одбрамбени буџет предвиђа планове за модернизацију оружаних снага, развој нових технологија, као и за даље ширење геополитичког утицаја САД, то јест, санкције противницима, укључујући руске гасоводе, као што су  „Северни ток 2“ и „Турски ток“, али и санкције Турској због куповине руског ПВО система С-400.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала