Од вакцине до рендгена за универзум: Топ 10 руских научних открића у 2020. години

© Depositphotos.com / Elnur_Научник из биотехнологије у лабораторији
Научник из биотехнологије у лабораторији - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија ковидa 19 је далеко најважнији догађај у овој години. Научници широм света придружили су се борби против ове напасти. Руски истраживачи су дали веома значајан допринос овом раду. 

Руски стручњаци су развили тестове који откривају вирус корона. Средства за откривање патогена пронашли су запослени компаније „Систем биотех“, Државног научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ и других институција. 

Поред тога, руски научници су развили три варијанте вакцине против вируса корона. Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ направио је вакцину „Спутњик Ве“ која се већ користи за масовну вакцинацију становништва. Недавно су започета пострегистрациона испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“, која је развијена центру „Вектор“. Такође се испитује лек који је развио Научни институт за истраживање и израду имунобиолошких препарата „М.П. Чумакова“ Руске академије наука. 

Пут до патогена

Вакцина је добро решење за оне који још нису оболели, али онима који већ јесу потребни су лекови. Међутим, развој и тестирање новог антивирусног лека је тежак и дуготрајан процес. Много је лакше преусмерити постојеће лекове на тржишту на нову мету, јер је њихова безбедност већ доказана. 

Научници са Више школе економије и Института за органску хемију „Зелински“ Руске академије науке развили су методу која омогућава да се сазна да ли ће познати лек бити ефикасан против новог патогена. 

Нови алгоритам „површинског докинга“ омогућава да се на суперкомпјутеру израчуна да ли ће активна супстанца лека зауставити размножавање вируса. Ова метода је поузданија од постојећих аналога. Већ се користи за одабир лекова за које се верује да су ефикасни против вируса корона САРС-КоВ-2.

Идентификација непријатеља

Пандемија је навела многе од нас да се запитамо какав је ваздух који удишемо. Да ли у њему има опасних вируса или бактерија?

Стручњаци са Националног истраживачког нуклеарног универзитета „МИФИ“ направили су уређај који одмах открива опасне патогене у ваздуху. Детектор „Тригер био“ ради у реалном времену и открива вирусе и микробе чак и ако је њихова концентрација 10-20 честица по литру ваздуха. Истовремено, овај систем је тежак само пет килограма. 

Нови уређај је већ тестиран у лабораторији, а стручњаци крећу са пробним радом. 

„Неурочат“ за парализоване

Листа открића међу медицинским истраживањима није ограничена на борбу против пандемије. Тако су стручњаци из неколико научних центара Русије развили систем „Неурочат“.

Бежични уређај у облику капе очитава са коже главе електрична поља која су генерисана можданом активношћу. Рачунар их дешифрује и препознаје наредбе корисника. Као резултат тога, парализована особа може да контролише кућне апарате и уређаје, укључујући куцање и слање порука. 

Више од 500 људи је већ добило нову справу која олакшава живот. 

Помоћ нервном систему

Понекад особи која има повреду или болест нервног система може помоћи имплантант који преузима део његових функција. На пример, може заменити оштећени део кичмене мождине, спроводећи сигнал од мозга до руку, ногу и леђа и обрнуто.  

Такве уређаје треба појединачно бирати за сваког пацијента, а то је дуго и скупо. Међутим, технологија „неуро принт“, коју су руски научници створили у сарадњи са страним колегама може све да промени. 

„Неуро принт“ је систем који омогућава да производња неуропротеза буде серијска. Лекар или неуробиолог бира параметре уређаја, а затим се овај технички задатак претвара у команде за 3Д штампач. Целокупно стварање имплантанта, од избора дизајна до израде, траје само један дан.  

Уређаји који су створени уз помоћ нове технологије већ су доказали своју ефикасност приликом тестирања на животињама. 

Спас за жене

Било коју болест је лакше спречити него лечити, посебно ако је то рак. А 2020. године руски научници су створили нову методу за дијагнозу и лечење предканцерогених стања грлића материце

Њена суштина је у томе што ћелије рака акумулирају одређене супстанце активније од здравих. Нека од ових једињења сјаје када су изложена ласерском зраку. Ово омогућава дијагнозу предканцерогених стања без биопсије. Остале супстанце под дејством ласерског зрачења уништавају ћелије у којима су се акумулирале. На овај начин ћелије рака могу бити уништене пре него што формирају тумор. 

Метода је већ тестирана на женама са леукоплакијом и дисплазијом грлића материце. Код свих пацијенткиња ћелије карцинома су успешно уништене. 

Реактор

Живот и здравље људи не чува само медицина, већ и мере безбедности, укључујући и нуклеарне. И у овој области има добрих вести. Физичари са универзитета МИФИ су направити детектор неутрино РЕД-100

Неутрино представља свепрожимајуће честице. Оне се формирају у било ком нуклеарном реактору и лако пролазе кроз све слојеве заштите. Не може се зауставити њихов ток. Због тога је немогуће сакрити информације које неутрино носи са собом.  

Детектор РЕД-100 омогућава да се анализирају честице која произилазе из реактора и да се одреди врста реакција које се тамо одвијају. Конкретно, уређај може да открије производњу плутонијума за оружје. Због релативно мале тежине и компактних димензија, уређај се може монтирати на аутомобилу. Такав уређај би могао да прикупља информације о реактору који је удаљен много километара од њега. 

Данас је уређај испитан у лабораторији, а планирано је да 2021. Реактор буде испитан у Калињинској нуклеарној електрани у Тверској области. 

Црне рупе

Неутрино се не среће само на Земљи, него и свемиру. Међу свим неутринима који долазе из универзума, посебно се издвајају честице ултрависоких енергија. Астронаути нису већ дуже време имали чињенице које би им помогле да утврде њихово порекло. 

Истраживачи су 2020. године открили да се у близини супермасивних црних рупа рађају мистериозни високоенергетски неутрини. Ову чињеницу су на различите начине доказале све независне научне групе. Једну од њих у потпуности чине руски научници, а у другој су руски стручњаци радили у сарадњи са страним колегама. 
Рендген за универзум

Говорећи о астрономским открићима, немогуће је не поменути резултате руско-немачке орбиталне опсерваторије „Спектар РГ“. 

Дакле, 2020. године руски рендгенски телескоп ART-XC на апарату „Спектар РГ“ саставио је прву детаљну мапу неба уз помоћ рендгенских зрака. А недавно су руски и немачки астронаути који раде са подацима опсерваторије открили огромне мехуре у Галаксији. „Спектар РГ“ има и друга узбудљива открића. 

Лет без отпора

Астрономи небо сматрају својом баштином, али авијатичари нису у потпуности сагласни са тим. Недавно је руска компанија „Супер окс“ развила авионски мотор који нема пандана у свету

То је платформа која комбинује електромотор, кабл и уређај за ограничавање струје. Све три јединице су направљене на основу специјалних материјала који постају суперпроводљиви на температури -201 степени Целзијуса. Систем се хлади течним азотом и његов електрични отпор постаје једнак нули. То значи да нема губитка енергије у кабловима

Прототип новог мотора је већ испитан на земљи. За 2021. планирано је тестирање у ваздуху у склопу летеће лабораторије. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала