Откривен узрок разорног потреса у региону

© Фото : Спутњику уступио Саша УмићевићОвако изгледа центар Петриње, наш саговорник каже да не зна шта је са Србима који живе у околним селима, везе су у прекиду.
Овако изгледа центар Петриње, наш саговорник каже да не зна шта је са Србима који живе у околним селима, везе су у прекиду. - Sputnik Србија
Пратите нас
Узрок најјачег потреса који је погодио Петриње налази се на подручју Јадрана, рекао је хрватски сеизмолог Јосип Стипчевић.

 

"Подручје Јадрана је, наиме, мала тектонска плоча која је некад била део велике Афричке плоче од које се одвојила пре више милиона година. Ова "наша" мала плоча назива се Адрија и њено кретање те међуделовање с Европом узрок је потреса у Хрватској, Италији, БиХ, Словенији и свим околним подручјима", каже Стипчевић за Јутарњи лист.

Он са колегама са Рударско-геолошког-нафтног факултета обилази подручје епицентра земљотреса јачине 6,2 степена који је у уторак погодио средишњу Хрватску, а за Јутарњи лист каже да је главни петрињски потрес магнитуде 6,2 према Рихтеру најјачи потрес који је забележен у Хрватској откад постоје сеизмографи, али напомиње и да је такав механизам потреса врло необичан за подручје Хрватске.

Последњи јаки потрес на том подручју, иначе, догодио се 1909. кад је Покупље затресао разоран потрес магнитуде 5,8 према Рихтеру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала