Парламентарна већина у Црној Гори: Изгласаћемо поново све законе

© Sputnik / Небојша ПоповићЗдравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе
Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Након што је председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио скупштини на поновно одлучивање више закона, међу којима и Закон о слободи вероисповести, владајућа парламентарна већина је у заједничком саопштењу поручила да ће поново изгласати све законе и ставити тачку на, како кажу, јефтин покушај блокаде државе.

"Данашња одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића јесте завршни чин опструкције од опозиционих партија, покушаја блокаде институције и система у целини", наводи се у заједничком саопштењу клубова посланика Демократски фронт (НСД, ДНП, УЦГ, РП), "Демократе - Демос - Мир је наша нација", Социјалистичке народне партије Црне Горе, "Демократски фронт - ПЗП", "Црно на бијело" и Праве Црне Горе.

Они оцењују да је одлука Ђукановића да врати на поновно одлучивање све законе које је донела супштина на седници 29. децембра "представља преседан у историји црногорског вишепартизма".

"Да не говоримо какву је бомбу у систему изазвао оваквим потезом председник Црне Горе, имајући у виду да ступање на снагу неколико закона који уређују питања рада и општег колективног уговора, кредитних институција и банкарског система, фискализације и других, јесу питања која су строго везана за рокове и чије пролонгирање може да изазове огромне последице по раднике, банкарски систем и привреднике", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг црногорске медије.

Указује се да би "било занимљиво да председник Црне Горе одговори црногорској јавности да ли је враћао на поновно одлучивање на десетине закона који су усвојени на седницама Скупштине у априлу, мају, јуну и јулу ове године, а на којима је, кажу и приликом почетка и рада на седницама било присутно двадесетак посланика, док је педесетак посланика учествовало путем информационо-комуникационе технологије, иако тадашњим Пословником, од разлику од садашњег, није била предвиђена могућност учешћа у раду седнице на даљину".

"Овај пример на најпластичнији начин показује да се ради о планираној опструкцији, покушају блокаде институција и система, и до сада у европским оквирима незабележеном начину опструирања демократске транзиције власти, истиче се у саопштењу.

"Међутим, ми ћемо и овај покушај опструкције, истоветно као и два претходна покушаја, решити сталожено, демократски и легално. Сагласно Уставу и другим прописима поново ћемо изгласати све законе и ставити тачку на овако јефтин и приземан покушај блокаде државе, институција, радника, привредника и многих других", закључује се у саопштењу владајуће већине у парламенту Црне Горе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала