РФПИ: Спремни за испитивања комбиноване вакцине „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“ у Украјини

© Фото : Правительство Буэнос-Айреса / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Руска вакцина против ковида Спутњик Ве  - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Руског фонда за директне инвестиције (РФПИ) Кирил Дмитријев саопштио је да је Фонд спреман да по питању вакцина против вируса корона сарађује са Украјином на све начине, укључујући почетак испитивања комбиноване вакцине „Спутњик Ве“ („Sputnik V“) и „АстраЗенека“.
„Спремни смо да пренесемо наше технологије за производњу вакцине у Украјину. Такође смо спремни да чак почнемо клиничка испитивања комбиноване вакцине ‘АстраЗенека’ и ‘Спутњик’. Спремни смо, дакле, да на све начине сарађујемо са Украјином јер сматрамо да су вакцине и политика две одвојене ствари “, рекао је за ТВ „Русија 1“ директор РФПИ уз чију је подршку произведена прва руска вакцина против ковида 19.

Претходно је шеф политичког савета украјинске опозиционе партије „Опозициона платформа – за живот“ Виктор Медведчук саопштио да се украјинска фармацеутска компанија „Биолек“ из Харкова обратила се Министарству здравства те земље са захтевом да се региструје вакцина „Спутњик Ве“.

Међутим, главни санитарни лекар и заменик украјинског министра здравља Виктор Лашко је потом изјавио да гласине о регистрацији руске вакцине против вируса корона немају везе са реалношћу и додао да ће у земљи бити у употреби само вакцине које су успешно прошле трећу фазу испитивања.

Питање примене руске вакцине диже тензију у Украјини - једни се залажу да се грађанима обезбеди и ова вакцина, док други, претежно представници власти, у томе виде опасност о ширења утицаја Русије и инсистирају на набавци вакцина које ће бити у употреби на Западу.

Тако је украјински премијер Денис Шмигаљ је раније изјавио да Украјина не може да користи руску вакцину јер нису прошле трећу фазу клиничких испитивања и да за сада нема говора о њеној набавци, а најдаље је отишао шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба који је руску вакцину назвао хибридним оружјем Русије против Украјине.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је рекао да постоји могућност да Кијеву буду достављене вакцине против вируса корона, али да је потребно прво обавити разговор са украјинским стручњацима и добити званичан захтев власти у Кијеву.

Након тога, украјински председник Владимир Зеленски је позвао сународнике да причекају „праву вакцину“ коју је обећала Европска унија. Како је рекао, вакцинација би требало да почне у јануару или најкасније у фебруару, мада још није познато када ће Украјина добити прве вакцине.

Зеленски је потом, ипак, признао да становништву не би могао да објасни одбијање руске вакцине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала