Јоргованка Табаковић: У девизним резервама више од 35 тона злата

© Tanjug / OKSANA TOSKICГувернерка Јоргованка Табаковић
Гувернерка Јоргованка Табаковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, изјавила је данас да Србија у девизним резервама има 35,65 тона злата које гарантује сигурност држави, али и свима који са државом желе да раде и наводи да су у најтежој години директне стране инвестиције износиле 2,9 милијарди евра.

Табаковићева каже да су читаве претходне године одржавали курс у распону 117,50 - 117,60 динара за један евро.

Она је за РТС рекла да је Народна банка током претходне године веома брзо довела до тога да сви у Србији знају да у њој имају сигуран ослонац.

"Оглушили смо се о оне приче пустите фискални дефицит, не гледајте висину дуга, само помажите економији. Успели смо да сачувамо радна места, пре свега за људе чији су животи вреднији од свега, али за чије животе јесте потребна и стабилност и сигурност, коју смо показали да можемо да одржимо и у најтежим временима", истиче Табаковићева.

Табаковићева је навела да је Народна банка Србије за стабилан курс уложила милијарду и 450 милиона евра.

"Посебно желим да истакнем, у новембру и децембру смо имали 285 милиона куповине евра због поновног доласка инвеститора у Србију. Нето смо продали милијарду и 450 милиона и одржали курс готово на истом нивоу", истакла је Табаковићева.

Навела је да јавни дуг износи 56,7 и 57,8 - безбедно испод 60 процената.

"Враћен је један од скупих азербејџанских дугова са каматом од четири одсто. Када кажете држава се задужила, увек ћу подсетити - у односу на бруто друштвени производ који омогућава да тај ниво буде далеко испод мастрихтских критеријума, када се нисмо освртали на оне који су нам говорили радите све што и други. Ми увек радимо оно што одговара нама као држави", истакла је Табаковићева, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала