Мигранти протестовали у Бихаћу: Желимо правду

© AP Photo / Kemal SofticМигранти у Бихаћу
Мигранти у Бихаћу - Sputnik Србија
Пратите нас
Мигранти смештени у кампу Липа у Бихаћу данас су, приликом посете министра безбедности Босне и Херцеговине Селма Цикотића, протестовали и узвикивали да желе правду, слободу и помоћ Међународне организације за миграције (ИОМ).

„Желимо правду“, „Не желимо храну, желимо слободу“, „ИОМ помозите“, само су неке од порука које су мигранти упутили пратњи која је са званичницима прошла поред њих.

Екипа портала „Кликс“ покушала је да разговара с мигрантима смештеним у Липи, али они нису били спремни на разговор због неповерења према медијима у БиХ који, како су казали, не преносе праву слику стања и оно што они кажу.

Министар Цикотић је с премијером Унско-санског кантона (УСК) Мустафом Ружнићем и градоначелником Бихаћа Шухретом Фазлићем боравио у посети шаторском насељу Липа где је поручио да ће сви мигранти бити смештени на овој локацији, па и они из Бире.

Он је казао да ће се сагледати допринос који треба да дају различите институције са свих нивоа власти, од државе до кантона како би се створили услови за вишеседмични боравак миграната у импровизираном кампу док се радови у прихватном центру Липа који је у великој мери уништен, приведу крају за дуготрајнију намену односно смештај миграната за боравак на дужи период.

„Све ово последњих дана показује чињеницу да је то хуманитарна, сигурносна и политичка ситуација која показује да за сада имамо услове да практично само један народ и два кантона у БиХ носе терет мигрантске кризе. То је неодрживо убудуће. Међутим сада морамо хитно решити питање смештаја за ове људе који се налазе у врло неусловним смештајним, хигијенским, здравственим и другим околностима“, додао је Цикотић.

Мигранти остају у кампу Липа

Стотине миграната до даљег ће остати у кампу Липа у којем ће у кратком року бити побољшани услови боравка, закључила је данас делегација Савета министара, међународних организација, кантоналних и градских власти која је посетила прихватни центар код Бихаћа.

Они су испраћени повицима незадовољства миграната који одбијају да остану на овом одредишту, преноси РТРС.

Услови у прихватном центру су нехумани и потребно их је, уз подршку припадника Оружаних снага, што пре побољшати, рекао је министар безбедности БиХ Селим Цикотић приликом посете Липи, у којој мигранти одбијају да уђу у шаторе, постављене након недавног пожара.

Он је рекао и да ће предложити да се Председништво БиХ хитно изјасни о овом проблему.

© Hasan ArnautovicМигранти у кампу Липа, код Бихаћа, пале шаторе
Мигранти протестовали у Бихаћу: Желимо правду - Sputnik Србија
Мигранти у кампу Липа, код Бихаћа, пале шаторе
„Да се може одмах приступити бетонирању подлога и изградњи инфраструктуре канализације и стварању услова да камп што пре постане место за квалитетан и трајнији боравак миграната“, рекао је Цикотић.

Да ће мигранти дефинитивно остати у Липи, кажу и представници кантоналне и градске власти.

Нагласили су да нема ништа од њиховог премештања у објекат „Бира“ у Бихаћу, а грађане који код тог објекта стражаре како би спречили долазак миграната позвали су да се разиђу.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић рекао је да у Липи постоји шитем, постоји бунар, и да ако се стави агрегат могу брзо да се створе услови за боравак.

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић рекао је да су ставили све ресурсе на располагање да се овај простор оспособи јер само су власти и грађани Унско-санског кантона пружили помоћ мигрантима када су их сви оставили.

Делегација је из кампа испраћена повицима „Европо, помози нам!“ и „Не желимо храну - желимо слободу!“.

Мигранти на овај начин, одбијањем да уђу у шаторе и штрајком глађу и даље поручују да не желе остати у овом прихватном центру.

Огласио се и шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ који је ситуацију у вези са мигрантима у Унско-санском кантону оценио неприхватљивом, и према писању медија, најавио додатна 3,5 милиона евра хуманитарне помоћи БиХ за ублажавање ове кризе, преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала