Чаробна кула, јаруга и црни мачор: Пет мистериозних места у Москви /фото/

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаНовогодние украшения на Тверской улице в Москве
Новогодние украшения на Тверской улице в Москве - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У било ком граду и селу постоје места на којима се дешавају мистичне и необјашњиве ствари. Неки догађаји су толико необични да се успомена на њих чува дуги низ година, чак и ако се никада више нису поновили. Москва такође има своја мистериозна места са занимљивим легендама.

Останкино

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаТорањ Останкино, Москва
Чаробна кула, јаруга и црни мачор: Пет мистериозних места у Москви /фото/ - Sputnik Србија
Торањ Останкино, Москва

На месту где се данас налази торањ Останкино, некада је било село. Нико не зна како се и где у том селу појавила грбава старица са штапом. Први пут ју је 1558. године видео племић Алексеј Сотин, власник ових места, када је кренуо да оре земљу. Одједном се пред њим појавила старица са штапом и упозорила га да не оре ту, јер би се могле десити непријатности. Није је послушао и изгубио је главу. Три дана након сусрета са старицом, цар Иван Грозни је погубио Сотина.

Од тог догађаја старица са штапом се појављивала наредних година увек пре неког лошег догађаја. Њена последња „посета“ била је пре пожара на телевизијској кули Останкино.

Гласовита јаруга

© Фото : Public domain/Khakhalin Камење у Гласовитој јарузи, Коломенско, Русија
Чаробна кула, јаруга и црни мачор: Пет мистериозних места у Москви /фото/ - Sputnik Србија
Камење у Гласовитој јарузи, Коломенско, Русија

На територији парка Коломенско постоји јаруга дугачка више од једног километра, која се назива Гласовита јаруга. Легенда каже да је настала након што је свети Георгије Победник овде јахао на коњу јурећи змију. Тамо где је закорачио његов коњ, одатле до данас се појављују извори који ни зими не смрзавају. Опасно је бити у њиховој близини, јер могу да вас пребаце у неко друго време.

Постоји легенда да су људи упали у јаругу и нестали, а затим се након неколико година вратили кући. У јарузи постоје два камена, један је мушки, други женски. Кажу да поседују мистичну моћ лечења.

Чаробњакова кула

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаУлица Сретенка у Москви (XVII в.)
Чаробна кула, јаруга и црни мачор: Пет мистериозних места у Москви /фото/ - Sputnik Србија
Улица Сретенка у Москви (XVII в.)

На крају Сретенске улице некада је била караула, саграђена је у 16. веку за време Петра I. У њој је живео монах, који се звао Јаков Брјус. Причало се да је врач. Правио је експерименте, постављао их у топљено злато, пратио небеска тела. Сва своја истраживања је записивао у књигу. Говорило се да има непроцењиво богатство, које је скривао заједно са записима књиге у кули пре своје смрти.

После револуције караула је срушена до темеља, али није пронађено ни благо ни Брјусова књига. На улицама Сретенке почео је да се појављује старац. Многи верују да је ово дух врача, који чека да му кула буде обновљена.

Прошетајте до раскрснице са уличицом Дајев. Велика мрља која расте понекад се појави на једној од кућа, а затим склизне са зида и попут сенке крене низ уличицу. Становници тог дела града тврде де је боље пропустити сенку, него јој стати на пут.

Црни мачор Музеја револуције

Светски позната „личност“ Црне мачке уврштена је у „Светску енциклопедију духова“. Можете га видети углавном у поноћ, ретко по дану. Огромна мачка се појављује право са зида Музеја револуције, понекад из Градске скупштине и повлачи се кроз капију.

Приметивши дух мачке не прелазите јој пут. У случају да то учините, онда очекујте невоље. Директор музеја тврди да је дух велике мачке видео на путу ка кући са посла. Следећег јутра, када је дошао у музеј, видео је неред у једној од соба, где је било много разбацаних фотографија и статуа.

Кућа Берија

У кући број 28 на Малој Никитској улици од 1938. године до 1953 године живео је Лаврентије Бериј. Када су га оптужили да је издао домовину, стрељали су га као многе друге.

Кућа је дата амбасади Туниса 1990. године. Запослени су пронашли мучилиште у подруму куће. Ноћу недалеко од куће, у којој је живео Берија, може се чути бука аутомобила, лупање врата и кораци на степеништу, мада ништа од овога се не може видети - ни аутомобил ни људи.

У Москви има много необичних делова града. Мистичне легенде главног града често потврђују и очевици. Ако желите да постанете један од њих Москва ће вам отворити врата у свет њених тајанствених кутака.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала