После пола века ћутања Пол Макартни запевао о Битлсима: „Лепи дечаци“ за Џона, Џорџа и Ринга

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПол Макартни
Пол Макартни - Sputnik Србија
Пратите нас
Битлс који је важио за највреднијег члана, досадњаковић који је Ринга и Џона терао да дођу у студио, о периоду Битлса после дуге тишине има шта да каже: на новом албуму песму „Pretty boys“ посветио је Џону, Џорџу и Рингу и успеху који им је одредио живот.

Нови албум „McCartney III“

Иако дежурни кривац за распад највећег бенда претходног века, Пол Макартни и у осмој деценији иде кроз живот са осмехом и уздигнутим палчевима. И не престаје да ствара добру музику, о чему сведочи последњи недавно објављени албум „McCartney III“.

„Боб Дилан је недавно рекао да је једини човек коме се диви тренутно Пол Макартни јер је све што изађе из његових уста уоквирено у мелодију“, каже за Спутњик музичар и поштовалац Битлса, Дејан Цукић.

© Sputnik / Алексей Панов / Уђи у базу фотографијаПол Макартни на концерту у Москви 2003. године
После пола века ћутања Пол Макартни запевао о Битлсима: „Лепи дечаци“ за Џона, Џорџа и Ринга - Sputnik Србија
Пол Макартни на концерту у Москви 2003. године

Аутор песама које су подједнако актуелне као пре више од педесет година, Пол Макартни сваком новом песмом, новим албумом, уместо свету - доказује се музици и као да и даље живи свој стих „Морам да признам да је све боље“. Уместо одласка у пензију радије свира што је потврдио последњим албумом „McCartney III“. Међутим, многима није пало на памет да ће отићи корак даље и све песме, све инструменте, написати, одсвирати и снимити – сам.

„Пол Макартни је спретан са неколико инструмената, веома пристојно свира бубњеве, наравно бас, гитару и клавир и то је сасвим довољно да сам себи направи албум“, истиче Цукић.

Од осамнаест албума колико је снимио током соло каријере, само неколико имају привилегију да се називају „McCartney“. Недавно објављени албум „McCartney III“ припада серији коју је Пол започео после распада Битлса 1970. године, а чинило се да ће се завршити десет година касније после распуштања бенда „Wингс“. Та два различита музичка рукописа настала у потпуно различитим околностима обједињени су напорима једног човека, перфекционисте који у изолацији свог дома не очајава већ смишља, свира, снима, ствара.

© AP PhotoБитлси Пол Макартни, Џон Ленон, Ринго Стар и Џорџ Харисон, 28. фебруара 1968.
После пола века ћутања Пол Макартни запевао о Битлсима: „Лепи дечаци“ за Џона, Џорџа и Ринга - Sputnik Србија
Битлси Пол Макартни, Џон Ленон, Ринго Стар и Џорџ Харисон, 28. фебруара 1968.

Музика створена на шкотској фарми, у време короне

„Пол Макартни има обичај да се у тренуцима невоље затвори сам са собом и свира. То је први пут урадио после распада Битлса и направио албум ’McCartney I’, потом после распада групе ’Wings’ 1980. године и ево сада, 40 година касније, када се нашао принудно затворен због короне и на фарми у Шкотској снимио албум“, објашњава Цукућ.

Да је Макартни увек у главној улози сведочи и спот за песму „Find мy wаy“ чију режију потписује син Френсиса Форда Кополе, Роман. Уметник који се никада није стидео да истакне своје способности, у споту глуми улоге свих музичара у оркестру. Тај концепт је поновио 40 година после хита „Comming up“ са албума „McCartney II“.

„Лепи дечаци“ – песма за Џона, Џорџа и Ринга

Битлс који је важио за највреднијег члана, сматран за досадњаковића који је Ринга и Џона терао да дођу у студио, о периоду Битлса после дуге тишине има шта да каже. Такође и да отпева. Песму „Pretty boys“ посветио је успеху који је постигао са Џоном, Џорџом и Рингом, а који је ипак одредио његов живот.

„Он је неко ко и даље ради и то врло добро. У оквиру нових песама није му проблем да се осврне на време Битлса, да га се подсети, да пева о њему.“, тврди Цукућ.

„Медији умеју да обоје неке периоде у животу тако да људи почињу да верују само тој слици. Тако је у филму ’Let it bе’ – редитељ Мајкл Лундси-Хог направио сведочанство о распаду највећег бенда свих времена. Тај је филм остављао мучан и тужан утисак за све нас који смо обожавали Битлсе. Многи су окривили Пола зато што су људи који се понашају као он, који са осмехом и уздигнутим палчевима иду кроз живот најлакша мета за цинике“, сматра наш саговорник.

До које мере су песме Пола Макартнија неке од највреднијих које је поп музика створила у прошлом веку сведоче и речи самог Ленона који је после распада Битлса изјавио да су једино двоје људи са којима би могао да ради били Јоко Оно и Пол Макартни. „Пол и ја смо били Битлси“, казао је Џон.

Нови филм у режији Питера Џексона

О новој историји Битлса говори и документарни филм који припрема редитељ Питер Џексон. Наиме, компанија „Apple“ у архиви је пронашла 56 сати материјала снимљеног у време последње године живота Битлса.

„Он је у том материјалу пронашао много добре атмосфере, смеха, зезања, дружења међу њима. То је била братска енергија која никада не нестаје. Свако ко је свирао у бенду то зна“, наглашава Цукић.

Питер Џексон је обожаваоцима Битлса пустио монтажу веселих делова који ће се наћи у филму. Зваће се „Get back“ и биће алтернативна верзија филма који говори о распаду Битлса „Let it be“.

Ко је пети Битлс?

Обожавалац Битлса Дејан Цукић преводилац биографије чувене четворке, као и Џона Ленона, каже да је као клинац желео да буде један од Битлса. На питање који од Битлса, наш саговорник одговара:

„Има то чувено питање ко је био пети Битлс, да ли је то био њихов продуцент, бивши бубњар Пит Бест, басиста из прве поставе Стјуарт Сатклиф. Разни људи су у неком тренутку имали улогу петог Битлса – али моја теорија је да смо сви ми који смо залуђени том музиком и који смо желели да будемо део те магије – пети Битлс.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала