Прва недеља у години у знаку протеста: Минск на ногама 148. дан /видео/

© Sputnik / Viktor TolochkoДемонстрације у Минску
Демонстрације у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Прве недеље нове године опоненти белоруске власти још пре зоре су почели да излазе на акције протеста у различитим подручјима Минска. Опозиција их није најавила, као што то иначе чини.

Људи су на 148. дан протеста изашли у шетње са бело-црвено-белим заставама. Према наводима белоруског портала „Онлајнер“, мањи маршеви одвијају се у микрорејонима Уручје и Сухарево. Учесници акције узвикују: „Живела Белорусија“ и „Верујемо! Можемо! Победићемо!“

На видео снимцима који су објављени на Телеграм-каналима је приказано да се протести одвијају на на више улица Минска.

Солидарност са новинарима изражавају учесници акције у знак подршке новинарима који су изложени репресији. Та акција се одвија у близини Факултета новинарства Белоруског државног универзитета.

Истовремено, у Уручју су и присталице власти са црвено-зеленим заставама формирале ланац дуж авеније Независности.

Становници Минска, који живе у рејону метро станице Спортивнаја, изашли су још пре зоре и шетали околним двориштима и улицама.

За сада нема саопштења о ухапшенима, али је центар за заштиту људских права „Весна“, који није регистрован у земљи, саопштио на свом сајту да је у првим данима нове године приведено најмање 10 особа на појединим акцијама.

Истовремено, портпаролка Министарства унутрашњих послова републике Олга Чемоданова рекла је да је ситуација у Белорусији мирна у недељу и да снаге безбедности прате ситуацију са неодобреним масовним акцијама.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавају се и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала