Кинески председник сада има право да објављује рат

© AP Photo / Ng Han GuanСи Ђинпинг
Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Пратите нас
У Кини је ступио на снагу закон који омогућава председнику Си Ђинпингу, шефу Централног војног савета и генералном секретару Комунистичке партије да мобилише војне и цивилне ресурсе за заштиту националних интереса како унутар земље, тако и у иностранству.
Закон о националној одбрани је постојао и раније, али је на крају 2020. године измењен: ослабљен је утицај Владе, док је кинески лидер добио прерогатив да објављује рат. Овај амандман на закон може да изгледа као нијанса, јер је у рукама Сија и тако концентрисана огромна власт. Међутим, аналитичари сматрају да је он овим добио додатни инструмент реаговања на изазове који долазе од САД.

Како пише „South China Morning Post“, као разлози за мобилизацију и повећање борбене готовости војске наведене су претње расколом и заштита „интереса развоја државе“. Амандмани на закон су били предмети дискусије већ две године и стални комитет Националног народног конгреса их је усвојио 26. децембра прошле године. Ради се о великом документу: три члана су била укинута, 50 амандмански допуњена, док су шест додата.

У закону је био стављен акценат на стварање механизма координације државних и приватних предузећа, усмерених на развој војних технологија које укључују конвенционално наоружање, као и сферу сајбер безбедност, свемира и електромагнетних борбених средстава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала