Кина: Лаж да је вирус корона побегао из лабораторије

© AFP 2023 / HECTOR RETAMALПоглед на лабораторију П4 у Институту за вирологију у кинеском Вухану
Поглед на лабораторију П4 у Институту за вирологију у кинеском Вухану - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаве заменика америчког саветника за националну безбедност Метјуа Потинџера да је вирус корона САРС-ЦоВ-2 побегао из лабораторије у Вухану представљају неквалитетне лажи и гласине, изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чунјинг.
„Потинџер је високи званичник и, супротно очекивањима, и даље понавља ове неквалитетне лажи и гласине. Заиста се надам да ће америчка страна разјаснити да ли је ово Потинџерово лично мишљење или званични став америчке администрације“, рекла је Хуа на брифингу.

Она је нагласила да су „такозвану теорију о вештачком пореклу вируса или бекству из лабораторије“ оповргли готово сви еминентни стручњаци у овој области, укључујући и америчке.

„Ако Сједињене Америчке Државе дају такве изјаве, онда тражимо да нам доставе доказе“, истакла је она.

Раније је британски лист „Дејли мејл“ писао да је Потинџер изјавио да је највероватнија теорија према којој је узрок пандемије бекство вируса корона из лабораторије у Кини. Према његовим речима „све је више доказа да је лабораторија највероватнији извор вируса“.

Раније је саопштено да ће међународна мисија коју води Светска здравствена организација (СЗО) отићи у кинески Вухан у првој недељи јануара како би истражила извор вируса корона.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала