Новогодишњи снови: Јапанци дочекали зору са погледом упртим у правцу руских Курила

© Sputnik / Андрей Шапран / Уђи у базу фотографијаОстрво Кунашин у Јужним Курилима
Острво Кунашин у Јужним Курилима - Sputnik Србија
Пратите нас
Првог дана нове године неколико хиљада Јапанаца дочекало је зору на најсевероисточнијој тачки земље – рту Носапу на острву Хокаидо, који је уједно и најближа јапанска тачка руским Курилским острвима. Чак и у новој години Јапанци су окупирани мислима о враћању „северних територија“, пишу јапански медији.

Око 2.300 Јапанаца окупило се на рту Носапу код града Немуро како би посматрали први излазак сунца у Јапану у новој години. Када је лепо време, са тог места се одлично види велико руско острво Кунашир и мања стеновита острва.

На рту је чак изграђен и осматрачки торањ висине 96 метара који се назива „Аутора тауер“. Са њега становници Јапана, а „посебно јапански државни званичници воле да осматрају жељене 'северне територије'“, пишу медији и истичу да је поглед са торња прелеп. Међутим, због пандемије вируса корона, он је тренутно затворен за посетиоце.

Упркос снажном снегу који је падао на рту Носапу и лошој видљивости, као и температури од минус седам степени, у 6.54 часова изјутра сунце је засијало и обрадовало окупљене који су ћутке дочекивали зору и замишљали жеље. На хладном ветру шкљоцали су фотоапарати усмерени према хладном мору који дели Јапан од Јужних курилских острва.

„Било би добро када би се обновила могућност слободног безвизног путовања на наша 'северна острва', а још боље би било кад би се она вратила нама“, рекла је једна од присутних Јапанки, док је друга истакла да је „осећај чудан, јер се налазе одмах поред свог дома – 'северних територија', које нису наше“.

Многи Јапанци су имали „практичније“ жеље, везане за нестанак пандемије вируса корона и враћање нормалном животу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала