Петриња данас: Призор застрашујући, туга – неописива /видео/

Пратите нас
Јутрошњи земљотрес, последњи у низу потреса који су погодили Петрињу и околину, пољуљао је наду овдашњег становништва да ће се ускоро живот у том подручју вратити у нормалу.

И након недељу дана од првог разорног земљотреса, тло у Петрињи и даље подрхтава.

„Јутрос је поново био потрес слабије магнитуде, за наше појмове слабије... Неки већ оштећени димњаци су се урушили. Сва срећа, да је само пар секунди трајао. Да је био дужи, било би још више штете“, каже за Танјуг Петер Лаки из Петриње, која је буквално разорена.

Преноси да готово недељу дана становници Петриње живе напољу, у шаторима далеко од својих кућа, од којих је већина порушена до темеља.

Ретке су куће, нарочито у центру града, које су издржале најразорнији налет.

„Призор из центра Петриње дан након страшног потреса, у којем је погинуло седам особа је застрашујући, а туга коју осећамо – неописива“, прича овај Петрињац који има двоје мале деце и чија је кућа мање оштећена, јер је реч о новијем објекту.

Али, ипак, уништено је скоро цело старо језгро града, практично, нема зграде која је остала читава – школа, Градска управа, катастарски уред, стари суд, Дом здравља и Хитна помоћ, све је мање-више уништено.

„Сви већ трзамо на буку, на сваки чудан звук. Нико више није миран, живци су ужасно напети“, описује своје, али и стање узнемирености својих комшија и пријатеља које траје већ данима.

Кад све сабере – град, каже, више није исти и што је још горе, сумња да ће се икад и опоравити.

„Вероватно ће се многе породице одселити и никада се више неће вратити“, резигниран је и забринут Петер Лаки из Петриње.

Прошлонедељни земљотрес у Хрватској је разорио пола Сисачко-мословачке жупаније, а поред Петриње, страдали су и Глина, Сисак, Лекени – четири града и осам општина. Око 116.000 становника директно или индиректно је погођени потресом, а око 50.000 људи је без домова.

У Петрињи и Глини не функционише ни једна установа, а постоји опасност да се део кућа додатно уруши под притиском кише.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала