Плене својом лепотом и моћи: Пет највиших водопада у Русији /фото/

© Sputnik / Роман Денисов / Уђи у базу фотографијаВодопад на острву Кунашир
Водопад на острву Кунашир - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија је земља са огромним природним богатствима – од минералних ресурса до многобројних река, шума, језера. Међутим, руској природи посебну чар дају и водопади који плене својом лепотом и моћи које им је природа подарила. Портал „Самовар травел“ представља пет највиших водопада у Русији.

Водопад Таљников на полуострву Тајмир

У Централно-сибирској висоравни међу изворима прве и друге реке Гагарје налази се водопад Таљников који пада са планине Трапеција. Његова висина је између 600 и 700 метара.

Водопаду је веома тешко прићи, а тај крај је мало истражен, па је водопад Таљников постао познат тек средином 20. века.

​Интересантан је због тога што се може видети тек када почне да се топи снег или када падају јаке кише, док у другом периоду у потпуности пресуши.

Водопад Зејгалан у Северној Осетији

Овај водопад, који се налази у Аланији, откривен је сасвим недавно. Водопад извире испод највишег ледника у стени. Његова висина достиже 650 метара. Назвали су га Зејгалан, што у преводу значи „лавина која пада“.

CC BY-SA 4.0 / Yurochkin Roman / Водопад Зејгалан у Северној Осетији
Плене својом лепотом и моћи: Пет највиших водопада у Русији /фото/ - Sputnik Србија
Водопад Зејгалан у Северној Осетији

Пут до водопада је тешко проходан, али слика овог чуда природе памти се веома дуго. Са слаповима воде често пада и камење, тако да туристи морају бити веома опрезни ако се налазе у близини.

Водопад Кинзељук на Сајанским планинама у јужном Сибиру

Висина водопада је око 400 метара, а вода слободно пада са висине од 90 метара. Водопад извире из језера које се налази на врху Кинзељукси.

CC BY-SA 4.0 / Olegjihc / Водопад Кинзељук на Сајанским планинама
Плене својом лепотом и моћи: Пет највиших водопада у Русији /фото/ - Sputnik Србија
Водопад Кинзељук на Сајанским планинама

Еколози тренутно маштају о стварању резервата око водопада Кинзељук површине 3.000 хектара како би сачували природни пејзаж. Осим посете водопада, долазак у те крајеве је јединствен и због сусрета са представницима малобројног народа Севера – Тофаларима.

Водопад Фишт на Кавказу

Кавказ је богат водопадима у планинама, али највиши од њих је Фишт или како га још називају Пшехски. На планини, одакле водопад извире, налазе се два велика глечера, из којих извиру две реке.

​Висина водопада Фишт је 200 метара. Пада са стене која спаја планине Пшехо Су и Фишт, што га чини јединственим водопадом. Преко лета количина воде у водопаду се смањи.

Водопад Учар на Алтају

Висина водопада је око 200 метара и он се налази недалеко од реке Чулишман. Име му у преводу значи „неприступачан“, „онај који лети“. Појавио се пре двеста година – Алтај је погодио земљотрес, а усред одрона на реци образовао се каскадни водопад. За туристе су посете дозвољене од 1970. године, али је постао туристичка атракције тек 2001. године. Водопад осваја срца посматрача својом величанственом лепотом.

CC BY 2.0 / Obakeneko / Uchar WaterfallsВодопад Учар на Алтају
Плене својом лепотом и моћи: Пет највиших водопада у Русији /фото/ - Sputnik Србија
Водопад Учар на Алтају

Веома је тешко прићи месту где се водопад налази, али они који превале тај пут неће отићи незадовољни.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала