Русија ће наставити да пружа подршку оружаним снагама афричких земаља

© AFP 2023 / SOULEYMANE AG ANARAБорци локалне оружане групе Гатија у близини града Менака у Малију
Борци локалне оружане групе Гатија у близини града Менака у Малију - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је спремна да и даље помаже у повећавању потенцијала оружаних снага Малија, Мауританије, Чада, Нигера и Буркине Фасо, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин за Спутњик.
„Осим активног учешћа у међународним напорима као стална чланица Савета безбедности, Русија на билатералном нивоу пружа војно-техничку помоћ низу земаља овог региона и обучава војне и полицијске кадрове. Наставићемо да доприносимо повећању потенцијала оружаних снага ‘Сахелске петорке’ (Буркина Фасо, Мауританија, Мали, Нигер и Чад)  и држава Сахара Сахела у интересу обнављања и одржавања мира у региону у складу са принципом ’афрички проблеми – афричка решења’“, објаснио је Вершињин.

Заменик министра навео је да ситуација у Сахелу изазива забринутост у Москви: у региону се не смањује ниво терористичких претњи, повећавају се међуетнички и међукомунални сукоби, а хуманитарна ситуација брзо деградира. Додатан изазов регионалној безбедности био је пуч у Малију у августу.

„Једна од највећих мировних мисија УН распоређена је у Малију, где служи као главни инструмент за одржавање безбедности у земљи. Треба поменути и антитерористичке напоре региона. Удружене снаге земаља ‘сахелске петорке’ спроводе одговарајуће операције у пограничним областима. Оне имају подршку Плавих шлемова и француске операције ‘Бархан’. Савет безбедности је у Малију доделио француском војном присуству помоћну улогу, што је јасно наведено у његовим резолуцијама“, нагласио је руски дипломата.

Француска је 2014. у овом региону покренула противтерористичку операцију „Бархан“. Ову мисију подржава регионална структура Г5, створена исте године. Циљ операције „Бархан“, коју Француска спроводи у Сахелу је борба против тероризма и стабилизација ситуације у региону до нивоа на којем локалне власти могу самостално да пружају безбедност. Од 2013. године Француска је послала око четири хиљаде војника да учествују у операцији у Малију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала