Руски нуклеарни воз – „ноћна мора за Америку“

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаРуски ракетни воз
Руски ракетни воз - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски војни експерт Алексеј Леонков сматра да су руски железнички ракетни комплекси „Баргузин“ „ноћна мора за САД“.

По мишљењу стручака, враћање железничких комплекса у руску војску могло би бити одговор за распоређивање америчких ракета средњег и кратког домета у Европи.

Совјетска армија је већ имала у својем арсеналу овакве комплексе. На пример, борбени воз са ракетом РТ-23УТТХ „Молодец" је у НАТО-у добио назив „Скалпел“ за „хируршку“ прецизност. До 1991. године у СССР су постојале три ракетне дивизије таквих возова: у Перму, Краснојарску и Кострому.

Према речима Леонкова, Американци се страшно плаше овог оружја.

„Међу хиљадама железничким возовима који се крећу руским пространством било је тешко распознати ракетни комплекс са нуклеарним бојевим главама, чак ни уз помоћ најсавременијае апаратуре шпијунских сателита“, нагласио је експерт.

За Пентагон би појава „нуклеарних возова била шок“, пошто би било немогуће открити који од возова који се крећу по највећој држави на свету може бити мета за превентивни напад.

САД су морале стално да држе 18 шпијунских сателита изнад СССР-а како би некако пратили кретање возова, али ни то није била гаранција ефикасног откривања „Молодца“. Постојање таквог комплекса је анулирало америчке системе ПРО и зато током преговора о нуклеарном разоружавању Вашингтон је инсистирао да се ови возови униште, испричао је Леонков.

Савремена верзија совјетског нуклеарног воза названа је „Баргузин“. У 2012. години започети су конструкторски радови на комплексу, а 2016. су почела тестирања лансирања ракета. Међутим, након тога рад на пројекту обустављен.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала