Старт руског гаса на Балкану није прослављен — али, енергетика је победила политику

© Фото : Инстаграм, БудућностСрбијеГасовод Балкански ток
Гасовод Балкански ток - Sputnik Србија
Пратите нас
У Србији је старт Балканског тока обележен скромно, иако је то почетак нове економске ере. У Бугарској никако. Бугари су, чак, славили почетак снабдевања азербејџанским гасом.

Овај гасовод неки, поготово западни аналитичари и политичари не зову ни Турски ни Балкански, па чак ни Тесла гасовод – било је, сетићемо се, предлога да му то име дамо, бар у Србији – зову га Руски гасовод. То „руски” је и одговор за изостанак славља, пише портал Енергија Балкана.

Руски гас је у Србију и из Бугарске, Балканским током и званично потекао 1. јануара ове године. Без велике помпе. Без иностраних званица. Магистранл гасовод од бугарске до мађарске границе првог дана 2021. године, ујутро је у војвођанском месту Госпођинци отворио председник Републике Србије Александар Вучић.

У Госпођинцима гас из новог гасовода се „улива” у постојећи гасоводни систем Србије.

То је почетак једне нове економске ере у Србији, која постаје транзитна земља за гас. Додуше, руски гас.

Иначе, овај гасовод неки, поготово западни аналитичари и политичари не зову ни Турски ни Балкански, па чак ни Тесла гасовод – било је, сетићемо се, предлога да му то име дамо, бар у Србији – зову га Руски гасовод.

И, ту из економске сфере прелазимо у политичку. Заправо, геополитичку јер, гас нема политичку боју. Енергетика је победила политику

И, постаје јасно зашто су не само српски већ и бугарски политичари трудили да не причају о великом геостратешком инфраструктурном пројекту. А гасовод од турске од мађарске границе, територијом Бугарске и Србије које су 2014. године остале без Јужног тока јесте велики инфраструктурни пројекат. Значајан за енергетски и економску безбедност, предуслов за гасификацију и отварање нових фабрика. Па чак и ако се још не користи у пуном обиму. Чак и ако ће Бугарска и Србија у будућности трошити и гас који није руски.

„Ми смо ово радили у тишини. Под великим притисцима. Морали смо тако”, рекао је Душан Бајатовић, генерални директор Србијагаса а председник Вучић у Госпођинцима истакао: „Ово је важан дан за нашу земљу, нека гас крене и да будемо још успешнији. Честитам вам Нову годину и желим да се захвалим свим нашим руским пријатељима који су са нама учествовали у изградњи овог гасовода. Честитам вам на огромном послу, ово је од великог значаја за индустрију, напредак српске привреде, али и од изузетног значаја за све становнике наше земље”.

За разлику од помпезне свечаности уприличене 8. јануара прошле године у Истанбулу, када су на обележавању пуштања у рад гасовода Турски ток гости турског председника Реџепа Тајипа Ердогана поред руског председника Владимира Путина били и премијер Бугарске Бојко Борисов и председник Србије Александар Вучић Србија је Српски ток пустила без велике феште.

Није славља, додуше, било ни у Бугарској.

Занимљиво је да се немачки Дојче веле пита зашто Борисов није био на свечаности у Госпођинцима. Зашто Борисов није присуствовао покретању гасовода који је требало да претвори Бугарску у „стратешки дистрибутивни центар за гас“?

Борисов је 1. јануара, када је председник Србије Александар Вучић покренуо гасовод (Турски ток 2, пише Дојче веле) којим су прве количине руског гаса у Србију почеле да стижу преко Турске и Бугарске, био у бугарском месту Кулата да покаже да азербејџански гас вец́ улази у Бугарску.

„Од данас - пуна диверзификација!“, Најавио је Борисов, с обзиром на чињеницу да је договорених милијарду кубних метара плавог горива из Азербејџана почело да стиже до бугарских потрошача.

И, то је прави одговор. Није био у Госпођинцима јер није хтео да наљути Вашингтон.

Дакле, Борисову је било згодније да се у домаћим медијима „покаже“ 1. јануара обележавајући да у Бугарску стиже неруски гас. А није се, иначе, сликао ни да обележи завршетак Балканског тока у Бугарској. Укупан капацитет улазне цеви у Бугарску је 19,3 милијарде кубних метара годишње а у Србију Булгартрансгас може да испоручи 13,88 милијарди кубних метара годишње.

Сутрадан по отварању Балканског тока у Србији Вучић и Борисов су, према саопштењу из кабинета српског председника, у телефонском разговору „констатовали да је завршетак изградње гасовода Балкански ток и његово пуштање у рад изузетан успех двеју пријатељских и братских држава. Они су посебно нагласили да је реч о значајном подвигу, јер су радови успешно завршени у условима пандемије корона вируса”.

Два политичара разговарали су и о изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, који би две земље одмах кренуле да граде, а који ће, после изградње интерконектора између Бугарске и Грчке (ИГБ гасовода), допринети још већој стабилности и енергетској безбедности у региону.

И бугарски медији преносе да је један од фокуса разговора Борисова и Вучића било енергетско партнерство.

„У најгорој пандемији ковида-19 наставља се рад на енергетским пројектима у нашој земљи, па тако Србија постаје транзитна земља за гас. Такође смо усредсредили своје напоре на изградњи још једне интерконекције Софије са Србијом како бисмо осигурали сигурност снабдевања енергијом“, рекао је премијер Бојко Борисов.

Нису, дакле, наши источни суседи славили ни завршетак цевовода Балкански ток ни отпочињање транзита гаса ка Србији.

Свакоме ко прати поруке из Вашингтона о новима санкцијама за Северни ток 2 и Турски ток јасно је зашто.

Али, Бугари имају изгледа још један разлог. Наредне, 2022. године њима истиче дугогодишњи уговор са Гаспромом о снабдевању гасом. Па је Борисов одлучио да једним ударцем „убије две муве“. Да не наљути америчке политичаре истовремено претећи Гаспрому да не морају куповати руски гас, наводи се на порталу Енергија Балкана.

Треба, иначе, рећи да гасна конекција Грчка – Бугарска између Комотинија и Старе Загоре није завршена, иако је сам Борисов средином новембра прошле године најављивано да ће стартовати 1. јануара. Овај ИГБ гасовод је копча Бугарске на ТАП гасовод, којим до грчке стиже азербејџански гас као и са будућим ЛНГ терминалом у Александропулису крај Солуна. Због кашњења Бугарска сада користи своју тренутну везу са грчком гасоводном мрежом Сидирокастро-Кулата. Сада се старт овог гасовода најављује за април, односно јесен ове године али,тачан датум је тешко прогнозирати. А да би азербејџански гас ипак потекао промењен је првобитни уговор са азербејџанским СОКАР-ом.

Борисов је поносно изјавио „Ово је потпуна диверзификација”. Подсећајући на хладне зиме (2006. и 2009. године), када је био градоначелник Софије, када је Гасапром обуставио испоруке гаса преко Украјине, када су градови остали без енергента за грејање Борисов је рекао „Сада се то не може догодити јер имамо нови ниво сигурности снабдевања”.

Бугарска је, иначе, потписала споразум са Азербејџаном о увозу милијарде кубних метара гаса годишње, што је око трећина потреба ове земље, а Борисов најављује да ће разговарати са азербејџанским председником Илхамом Алиевим да повећа увоз на 1,2 милијарде кубних метара, када се изгради интерконектор Бугарска-Грчка.

Коментаришући да су „наша браћа у Србији срећна што Балкански ток ради” бугарски премијер је најавио да ће, када буде завршен интерконектор Бугарска - Грчка, „који има подршку ЕУ и САД” позвати комшије да са њима прославе, јер оно што је Бугарска урадила „омогућава потпуну диверзификацију и омогућава нашим суседима да имају користи од транзитних накнада. Да узмемо трошкове транзита у деценијама које долазе“.

О овој теми погледајте и видео:

 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала