Вакцинација неће бити једини услов за добијање ковид пасоша

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаВакцинација против вируса корона у Русији
Вакцинација против вируса корона у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Вакцинација неће бити једини услов за добијање ковид пасоша већ и негативан тест, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић и наводи да ће ти „пасоши“ вероватно бити у електронској форми, тако да грађани неће морати да ваде нове пасоше.

Упитан да прокоментарише могућност увођења ковид пасоша у Србији пошто се том темом увелико баве многе земље, али и авиопревозници широм света, Сеничић очекује да ће добијање ковид пасоша бити могуће и на основу ПЦР теста, серолошког, брзог теста...

Оцењује, у изјави за Танјуг, да би уз ПЦР тест или вакцинацију, на одређеном персонализованом кју-ар коду били сачувани подаци, а које би путници носили на телефону, таблету, рачунару, те би увидом у кју-ар код царинска или нека друга контрола омогућила да лице уђе на одређену дестинацију.

Сеничић подсећа да је идеја о ковид пасошима потекла од међународног удружења авиопревозника ИАТА, како би авиопревозници могли да рачунају на већи број путника, што би омогућило и постепени опоравак туристичке индустрије.

Иначе, Међународна асоцијација за ваздушни превоз (ИАТА) представила је недавно „Травел пас“, мобилну апликацију која би требало путницима да помогне да лако и сигурно организују своје путовање поштујући захтеве одређене државе за улазак.

Сеничић, такође, очекује да ће одлука о употреби ковид пасоша бити донета на светском нивоу, а коју ће покренути авиопревозници и развијене земље света, а пре свега Северна Америка и ЕУ.

„Путници који буду желели да путују на ове дестинације би морали да поседују ту врсту пасоша, што омогућава туристичком сектору да настави да ради“, наводи он.

Подсећа да су услови у туризму катастрофални и додаје да се, ипак, нада бољим данима у туристичкој индустрији.

Ковид пасоши би требало да садрже информације о томе да ли је неко прележао корону, да ли је и када радио ПЦР тест и да ли је примио вакцину.

Поједини авиопревозници су већ најавили увођење ковид пасоша као услов за лет у наредном периоду, као на пример аустралијска авиокомпанија Квантас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала